Doğan ZELOVA/GELİBOLU (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü, Gelibolu'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar kapsamında, bölgedeki bütün gemiler sabah saatlerinden itibaren Türk bayraklarıyla donatıldı. Atatürk Anıtı önünde yapılan ilk törende, Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özacar tarafından çelenk konuldu. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Bu törenin ardından, Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özacar, protokol üyeleri ve ilçede geleceğin denizcilerini yetiştiren Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni temsilen öğrenci grubu, okul müdürleri Zafer İsmail Başak ile birlikte feribotla denize açılarak şehit denizciler anısına 'Deniz Şehitlerine' yazılı çelengi denize bıraktı. Bu sırada deniz araçları sirenlerini çalarak saygı duruşuna eşlik etti. 
'DENİZ, BEREKET VE REFAH DEMEKTİR'
Törenlerin ikinci bölümü Hamzakoy Fener Burnu İskelesi önünde devam etti. Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özacar yaptığı konuşmada, "Deniz bereket ve refah demektir. Denizin kıymetini bilen, denizi seven, denizle iç içe olan biziz. Gelibolu; denize dair tüm güzellikleri yücelten, önemseyen insanların diyarıdır. Tarihte öyle bir yer düşünün ki; tarihin seyrini değiştirecek donanmalar, kalyonlar, gemiler orada yapılsın. Dünyada öyle bir yer düşünün ki; Piri Reis gibi en büyük denizcileri orası yetiştirsin. İşte o yer Gelibolu'dur. 1 Temmuz bütün denizcilik camiasının, denizle iç içe olan profesyonel ve amatör bütün denizcilerin, denizle ilgili herkesin bayramıdır. Bu bayram aslen denize aşık olan Geliboluların bayramıdır. O sebeple bayramımız kutlu olsun" diye konuştu.
Daha sonra serbest yüzme yarışı, ördek yakalama yarışı ve yağlı direk yarışmasının gerçekleştiği programı izleyenler keyifli anlar yaşattı. Serbest yüzme yarışında bayanlarda birinciliği Buse Aygün kazanırken, Elif Polat ikinci, Gözdenur Güvenbaş üçüncü oldu. Yüzme yarışında erkeklerde birinciliği Furkan Örs elde ederken, bu kategoride Gökberk Sağlam ikinci, Bahadır Pirik üçüncü oldu.
Gemiden yüksek atlama ve en yükseğe su sıçratma yarışmasını Soner Alkan kazanırken, renkli görüntülere sahne olan ördek kapma yarışmasında kazanan isim Barış Tipesen oldu. Yarışmaların en çok ilgi toplayan bölümü olan ve geleneksel hale gelen yağlı direkten bayrak kapma yarışmasını ise daha önce de defalarca kazanan Bülent Barca isimli yarışmacı kazandı.
Yapılan yarışmaların ardından ödül töreninde dereceye girenlere ilçe protokol üyeleri tarafından küçük altın hediye edildi.

FOTOĞRAFLI