Ezgi ÇAPA -Özgür ARSLAN/İSTANBUL, () GAZİOSMANPAŞA'nın  Karayolları, Sarıgöl, Yıldıztabya, Pazariçi, Mevlana mahallelerinde yaşayan vatandaşlar, 1/5000 ölçekli nazım imar planına dava açmak üzere İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahmutbey’de yeni inşa edilen İstanbul İdare Mahkemesi önünde toplanan mahalle sakinleri, başvuru öncesinde farklı mahallelerden toplanan dilekçeleri bir araya getirdi.

“BİZE RAĞMEN YAPILACAK BİRŞEYİ KABUL ETMİYORUZ”
Gaziosmanpaşa Mahalleleri için verilen ‘Riskli Alan’ kararına da itiraz ettiklerini hatırlatan Yıldıztabya Mahallesi Barınma Hakkını Koruma Derneği Başkanı Süleyman Çelik, “Gaziosmanpaşa Belediyesi ikinci kez 1/5000’lik planları da çıkarmış. Onlara da itiraz edeceğiz. Biz sadece evlerimizi korumak değil, İstanbul’un dokusunu da korumak zorundayız” dedi. Gaziosmanpaşa’da yapılacak her türlü plan değişikliğinin mahalle halkı ile birlikte yapılması gerektiğini belirten Çelik, “Yaşam alanlarımızın talan edilmesini istemiyoruz. Bize rağmen yapılacak bir şeyi kabul etmiyoruz. Çünkü Gaziosmanpaşa’yı Gaziosmanpaşa yapan bizleriz” dedi. Gelecekte ne olacağının belirsiz olduğunu söyleyen Çelik, “Bu planlar geçtiği takdirde bizleri neyin beklediği belirsiz. Bu belirsizlikte net olan tek şey ise bizim artık Gaziosmanpaşa’da yaşayamayacak olmamız” dedi.

SARIGÖL SAKİNİ: TOKİ İYİ BİRŞEY OLSAYDI 40 BİN DAVA AÇILMAZDI
Sarıgöl mahallesinde yaşayan Şadi Çatı, yüksek blokların yükselmeye başladığı mahallesindeki değişimi şu sözlerle anlattı: “Sadece kendi mahallemden 250’ye yakın insanımız ağlayarak mahalleyi terk etti. Bu insanlar bu mahalleyi bir daha göremediler. Bu insanlar varlığından, kültürlerinden oldular. 60 sene beraber yaşadığımız bu insanlar acaba şimdi nerede yaşıyorlar” diye sordu. Mahalle sakinlerinin borçlandırılarak evlerinin ellerinden alındığını belirten Çatı, “Bankalara müteahhitlere peşkeş çekiliyoruz. TOKİ iyi birşey olsaydı, TOKİ’ye 40 bin tane dava açılmazdı” dedi.

“HAKKIMIZI GÖZETMEDEN NİÇİN PLAN YAPIYORLAR”
37 yıldır Gaziosmapaşa’da yaşayan Necmiye Çakırca, kentsel dönüşüm kapsamında evlerine tebligat geldiğini anlatarak “Kalbimden ve gözümden rahatsızım. 200 milyonla geçinmeye çalışıyorum. Bana 'çıkacaksın' diyorlar, bu halimle nereye gideyim” dedi. 24 yıldan bu yana Karayolları Mahallesinde ikamet eden Aşur Nergis ise “Dişimizden, tırnağımızdan arttırarak yaptığımız evleri rantsal dönüşüme sokuyorlar. Böyle bir haksızlık olur mu? Hakkımızı gözetmeden, kafalarına göre niçin plan uyguluyorlar” diye konuştu.

(FOTOĞRAF)