Ahmet Hamdi ÇİÇEK- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te, Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala yurtiçi ve yurtdışından sipariş edilen 'Antep Baklavası'nın üretimi için hummalı çalışma var. Baklavaların bayrama hazır olduğunu söyleyen baklava ustası Şirvan Payaslı, "Her yerde baklava yapılıyor ama Gaziantep'te yapılan baklavanın yerini hiçbirisi tutmuyor" dedi.
Baklavası ve fıstığıyla ünlü Gaziantep'te, baklava üreticileri Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala yurt içi ve yurt dışından gelen 'Antep Baklavası' siparişlerini yetiştirmek için gece-gündüz çalışıyor. Hamuru merdaneyle adeta kağıt haline getiren ustalar, yufkayı tek tek tepsiye yerleştiriyor. Üzerine tereyağı ve fıstık dökülen baklava, odun ateşinde yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra şerbeti dökülerek müşteriye sunuluyor. Bayram nedeniyle 'tatlı' mesaisi yaptıklarını ifade eden 36 yıllık baklava ustası Şirvan Payaslı, "Gaziantep denince; fıstığıyla özdeşleşmiş Antep Baklavası akla geliyor. Her zaman olduğu gibi yurt dışı ve yurt içine satışlarımız oluyor. Bütün esnaf bayrama son 3 gün kala çaba sarf ediyor, baklava yetiştirmeye çalışıyor. Talepler çok olduğundan hummalı çalışma var ve çok yoğunuz. Müşterilerin isteği üzerine her yıl olduğu gibi Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir ile yurtdışına baklava satışı yapıyoruz" diye konuştu.
Gaziantep'te yapılan baklavanın başka bir yerde aynı tatta yapılamadığını ifade eden Payaslı, "Bayram öncesi yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. Bayramda misafirlerini ağırlamak isteyenlerin özel tatlı isteklerini karşılamaya gayret ediyoruz. Yurt dışı ve şehir dışından gelen baklava siparişlerini hazırlayarak adreslerine otobüs ve uçak kargolarıyla gönderiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI