GAZİANTEP Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü katı ve sıvı yakıt kullanımını sonlandırarak alternatif temiz yakıta geçilmesi kararı aldı.

2011-2013 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Hollanda hükümeti işbirliği ile yürütülen ‘Kentair’ adı verilen 'Kentlerde Hava Kalitesi Değerlendirme Sistemi' ile şehirde artan nüfus, sanayileşme ve motorlu araçların şehrin hava kirliliğine etkileri tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda kirliliğin yüzde 55.46 oranında evlerde kullanılan yakıtlar, yüzde 23.21 motorlu taşıt ve yüzde 21.33 oranında sanayiden kaynaklandığını belirleyen Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ildeki hava kalitesini artırmak için çeşitli kararlar aldı.

Alınan kararlara ilişkin bugün Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin düzenlediği toplantıda, hava kirliliğinin en azami düzeye indirilmesini hedeflediklerini söyledi. Katı yakıtların denetimi konusunda yetkinin Büyükşehir Belediyesi'ne verildiğini aktaran Vali Yerlikaya; konutlar, iş yerleri, sanayi tesislerinin alternatif temiz yakıt kullanımlarındaki denetim ile ilgili işlemlerin ve İl Mahalli Çevre Kurulu tarafından yapılacağını ve uymayanlara idari işlem ve para cezası uygulanacağını belirtti. Yerlikaya, ayrıca havanın temizlenmesi konusunda motorlu taşıtlar ve sanayi tesislerinde çalışmalar yapılacağını kaydetti.