GAZİANTEP Baro Başkanı Ali Elibol, demokratik rejimlerde paralel yapının asla kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Devletin bu yapıdan acilen kurtulması gerekiyor. Bunun için başlatılan soruşturmalar da doğru ve haklıdır" dedi.
Gaziantep'te yeni adli yılın açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Demokrasi meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının tören Adalet Sarayı’nda düzenlenen toplantı ile devam etti. Gaziantep Valisi Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır ile yargıç, savcı ve avukatların katıldığı törenin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, paralel yapı operasyonlarına değindi ve yapılanmada ihmali olanların hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Demokratik rejimlerde, devletin içinde odaklanmış, devletin hiyerarşik sisteminin dışına çıkmış ve bir çetenin emri altına girmiş bir paralel yapı asla kabul edilemez. Devletin bu yapıdan acilen kurtulması gerekir. Bunun için başlatılan soruşturmalar doğrudur, haklıdır. Ancak bir çetenin devlet içinde bu kadar güç kazanması, devleti idare edenlerin bu yapıya güç vermesi ve alan açması sonucu gerçekleşebilir. Başlatılan soruşturmada bu hususta titizlikle araştırmalıdır. Devleti idare edenlerden ihmali veya kastı olan herkes bunun hesabını vermelidir."
Yargının 'paralel devlet' ya da 'çete' diye nitelendirilen yapılanmanın etkisi altına girdiği iddialarını da vahim olarak yorumlayan Elibol, şöyle devam etti:
"Bu suçlama yargının üzerinde kaldığı sürece yargı güvenirliğini büyük ölçüde kaybedecektir. Başta yürütme organı olmak üzere bu iddiayı ortaya koyan herkes bu iddialarla ilgili bilgi, belge ve delilleri zaman geçirmeden yargılama makamlarının önüne getirmek zorundadır. Günümüzde bilim ve teknikte hızlı gelişmeler yaşanmakta, insanlar arasındaki iletişim ve etkileşim hızla artmaktadır. Söz konusu hızlı değişim ve gelişim, birçok yeni sorunu da beraberinde getirmektedir. Yani kanunlarında bir son kullanma tarihi vardır. Bu nedenle ülkemizde son dönemde, büyük çaplı yeni bir yasalaşma süreci içine girmiştir. Meclis son 10 yılda torba yasa diye tabir edilen yöntemle, birbirleri ile ilgisi olmayan yasaların çok sayıda maddelerin içerisine atıldığı 2 bin kanun tasarı ve teklifini yasalaştırmıştır."
Törende konuşan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Bayır ise, mahkemelerin bağımsız olması gerektiğini dile getirerek, "Hukuk anlayışında kuvvetler ayrılığı, kuvvetlerin birbirini durdurması değil medeni işbirliği olarak görülebilir. Bu bağlamda yargı güvenliğini yerine getiren mahkemeler bağımsız olmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI