İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ekiplerince bu sabah erken saatlerde Galatasaray Adası'nda imara aykırı olduğu belirtilen bazı bölüm ve eklentiler yıkıldı. Galatasaray Adası'ndaki imara aykırı olduğu belirtilen yapılar yıkıldı, çalışma tamamlandı. Çalışma sırasında bozulan iki iş makinesi de gemiyle kıyıya götürüldü. Galatasaray'dan yapılan açıklamada 'Su Ada'nın işletmecisi Memet Koçarslan'a çok sert tepki gösterildi, "Yıkılan yerler, kira sözleşmesi bitmesine rağmen hukuku hiçe sayan şahsın yaptığı eklentilerdir. Bu noktadan sonra, yıllardır Ada'da işgalci konumunda olan kiracının burayı kullanması mümkün değildir" denildi. Memet Koçarslan ise sessizliğini bozdu, kendisini savundu. Yıkılan Reina'nın da işletmecisi olan Koçarslan, "İşletme sözleşmemiz sürüyordu. Bu nedenle şirketimizden işgalci diye söz edilemez" iddiasında bulundu.

Saat 05.00 sıralarında Galatarasay Adası'na Heybelida Çıkartma gemisiyle bir iş makinesi getirildi ve adanın kapalı alanında yıkıma geçildi. Yıkım öncesi adadaki restoran çalışanları malzemelerini, eşyalarını dışarıya çıkardı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerinin de yer aldığı yıkımda polis ve zabıta ekipleri ile deniz polisi de önlem aldı. Yaklaşık 2 saat sonra iş makinesinde çıkan bir teknik arıza nedeniyle yıkıma ara verildi. Daha sonra yıkım çalışmalarını sürdürmek üzere gemiyle yeni bir iş makinesi getirildi ve yeniden yıkıma geçildi. Saat 13.30'da ise yıkım tamamıyle sona erdi, getirilen 2 iş makinesi gemiye yüklenerek götürüldü.

YIKIMDAN "O" DA NASİBİNİ ALDI...

Bu arada, Galatasaray Adası'ndaki yıkım çalışmaları devam ederken, adadan taşınanlar arasında sarı- kırmızı renkleri taşıyan ismi de 'Cimbom' olan bir papağan da dikkat çekti. Adanın maskotu olduğu belirtilen papağan, görevliler tarafından araca konularak götürüldü.

SARI KIRMIZILI KULÜPTEN "GALATASARAY ADASI" AÇIKLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince Galatasaray Adası'nda bu sabah başlayan yıkım için Sarı-Kırmızılı kulüpten hukuki süreç ile ilgili açıklama geldi. Açıklama şöyle:

"Galatasaray Adası hakkında, müstecir tarafından kanuna aykırı olarak yapılan eklemeler nedeniyle 21 Mart 2012 tarih ve 641-524 sayı ile alınmış yıkım kararına karşı kulübümüz mülk sahibi olarak dava açmıştı. Söz konusu dava kapsamında, 26 Eylül 2012'de keşif yapıldı. 28 Şubat 2014 tarihinde karar kulübümüzün aleyhine çıktı. O tarihte temyiz yoluna gidildi. 8 Ekim 2015 tarihinde karar onandı. Karar düzeltme yönündeki 10 Şubat 2016 tarihli başvurumuz da 21 Şubat 2017'de reddedilince yıkım kararı kesinleşmiş oldu. Büyükşehir'e bağlı ekipler, 28 Mayıs 2017 günü, sabahın ilk ışıklarıyla beraber kararı uygulayarak Ada'da yıkıma başladı. Yıkılan yerler, kira sözleşmesi bitmesine rağmen hukuku hiçe sayan şahsın yaptığı eklentilerdir. Bu noktadan sonra, yıllardır Ada'da işgalci konumunda olan kiracının burayı kullanması mümkün değildir. Ada en kısa sürede, Galatasaray Adası ile ilgili olarak yapılan Olağanüstü Genel Kurul'da alınan karar gereğince ve kanuna uygun şekilde yeniden düzenlenerek Türk sporuna ve üyelerimize hizmet vermeye devam edecektir."

DOĞAN: YIKIN BURALARI DİYE DAVA AÇTILAR. YIKILIYOR İŞTE...

Öte yandan Galatasaray Adası’ndaki yıkımı öğrenerek, Kuruçeşme Sahili’ne gelen, kulübün eski yöneticilerinden Sedat Doğan, gazetecilerin soruları üzerine, “Sonuçta hukuka göre bir işlem yapılıyor. Galatasaray Kulubü’nde bunun böyle olmasını isteyen insanlar vardı. 'Yıkın buraları' diye dava açtılar. Yıkılıyor işte. Benim de sabahleyin haberim oldu. Neresi yıkılıyor, ne kadar yıkılıyor diye bakmaya geldim” dedi. Bir süre sahilden fotoğraf çeken Sedat Doğan, daha sonra ayrıldı.

GALATASARAY KULÜBÜ ESKİ BAŞKANI FARUK SÜREN: "BU SAFHAYA GELMESİ ÇOK ÜZÜCÜ"


Galatasaray Spor Kulübü Başkanlarından Faruk Süren Galatasaray Adası'ndaki yıkım çalışmalarını öğrenerek Kuruçeşme Sahili'ne geldi. Sahilden adayı izleyen Faruk Süren "Üzücü bir hadise. Böyle bir kararın olduğunu, itiraz edildiğini biliyorum ama bunun bu safhaya geleceğini veya getirileceğini beklemiyordum.Bakalım ne olacak. Kiracıyla bir ihtilaf olduğunu biliyorum. Büyük bir ihtilaf var. Belediye yıkım kararı almış olabilir. Mahkemeler var. Bu safhaya gelmesi çok üzücü" dedi.

MEMET KOÇARSLAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Bu sabah erken saatlerde yıkılan Suada olarak bilinen Galatasaray Adası’nın işletmecisi Memet Koçarslan‘dan ilk açıklama geldi. Galatasaray Kulübü ile ilk sözleşmenin 11 yıl önce yapıldığını söyleyen Koçarslan “Şirketimiz taşınmazın işletmecisi olup işletme sözleşmesi devam etmektedir. Bu nedenle şirketimizden işgalci diye söz edilemez” dedi.

Memet Koçarslan yazılı açıklamasında özetle şu ifadeleri kullandı: “Galatasaray Adası olarak söylenen taşınmazda 3 parsel bulunmakta. 1 Nolu parsel Galatasaray Spor Kulübü derneğine; 2 ve 4 nolu parseller Maliye Hazinesine ait. Şirketimiz ile Maliye Hazinesi arasında bir tartışma bulunmamaktadır. Başta havuz olmak üzere yıkılın tesislerin önemli kısmı bizzat GS Kulübü tarafından tarafından yapılmıştır. Büyükşehir Belediyesi 31.5.1994 yılında 8192 sayılı kararla Galatasaraya ait olan 1 nolu parseldeki yapıların yıktırılması için karar almıştır. Şirketimiz ile 18 Mayıs 2006 tarihinde İşletme sözlemesi yapılmıştır. Suadanın tahliyesine ilişkin mahkeme kararı bulunmamaktadır.

Kulüp 1 nolu parselin tahliye edilmesi davalarını açmış olup bu davalar devam etmektedir. Şirketimiz taşınmazın işletmecisi olup işletme sözleşmesi devam etmektedir. Bu nedenle şirketimizden işgalci diye söz edilemez. Suadada yapılan yatırımların tamamı yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapılmış olup kazanılmış haktır.


Şirketimiz kulübün yürürlükteki İmar Planına uygun olarak başlattığı yatırımlarını devam ettirmiş ve İdare Mahkemesi iptal kararını vermeden önce 2009 yılında tamamlamıştır. İptal kararından önce yapılan yatırımların müktesep hak olduğu, mahkeme kararlarının aleyhte geriye yürüyemeyeceği hukukla ilgisi olan herkes tarafından bilinmektedir. Ayrıca Galatasaray Spor Kulübü iki kere Mahkeme marifetiyle ve her yıl ekspertiz değerlendirmesiyle yaptığı tespitte şirketimizin 20 milyon dolar civarında faydalı yatırım yaptığı sabittir.

'TAMAMINA YAKINI YIKILDI'

Yıkım kararı Belediye Yapı tatil tutanağında, Encümeni kararında, bilirkişi raporlarında sadece bazı kısımlar için olduğu halde ve bütün yazılı ve sözlü uyarılarımıza rağmen tesislerin tamamı yıktırılmıştır. Reinada da bir kısım fazlalıkların yıktırılması hususunda Belediyenin 2002 yılındaki bir yapı tatil tutanağı olduğu halde bütün yasal direnmelerimize rağmen bize hiçbir tebliğat yapılmadan tamamına yakını yıktırılmıştır.

Mustafa ÖZDABAK - Ali AKSOYER -Hasan YILDIRIM/ İSTANBUL, (DHA)