MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki adliye binasında engellilerin erişim ve ulaşımını kolaylaştırmak için 'Engelsiz Erişim' projesi uygulandı. Yapılan fiziki değişikliklerin ardından Muğla Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından inceleme yapılan binaya 'Erişebilirlik Belgesi' verildi.
Fethiye Adliye binasında engellilerin erişim ve ulaşımını kolaylaştırmak için tadilat çalışması başlatıldı. Bina girişine engelli otoparkı, asansörü, Braille alfabeli kat planı, koridorlara iz takip sistemi, tuvaletlere engelli lavaboları, korkuluklar, bina geneli ve asansörlere ise sesli uyarı sistemi kuruldu. Muğla Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından denetlenen adliye binası 'Erişebilirlik Belgesi' almaya hak kazandı. Binada bugün yapılan törenle Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Veli San'a Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç tarafından Erişebilirlik Belgesi verildi. Törene katılan engelliler ise protokol üyelerine çiçek vererek, teşekkür etti.
'DİĞER İLÇELERE EMSAL OLSUN'
Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, binada yapılan erişilebilirlik uygulamasının başarıyla tamamlandığını ve hizmete açıldığını söyledi. Uygulamanın en ince ayrıntısına kadar hassasiyetle incelendiğini anlatan Aylanç, "Gördük ki erişilebilirlik açısından hiçbir ihmal yok. Bu uygulama diğer il ve ilçelere emsal olsun istiyoruz. Engellilerimize sahip çıkmamız gerekir. Hep onlarla beraber, onların engellerini kaldırmak için mücadele vermeliyiz" dedi.
'ADLİYELERİMİZE 6 MİLYON LİRA GÖNDERİLDİ'
Törene katılan Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tetkik Hakimi Seçkin Koçer de yapılan düzenlemelerle adliyenin girişinden duruşma salonlarına kadar engellerin rahatlıkla hareket edebileceğini kaydetti. Yapılan düzenlemelerle adalete erişimin önündeki engellerin kaldırıldığını belirten Koçer, "Adalet Bakanlığı olarak adliyelerin bu türden değişime uğraması için 2015'te 900 bin lira ödenek gönderilmişti. 2017'nin ilk 6 ayında ise yaklaşık 6 milyon lira adliyelerimize gönderildi" diye konuştu.
'ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 13'Ü ENGELLİ'
Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Veli San ise ülke nüfusunun yüzde 13'ünü engelli vatandaşlardan oluştuğunu aktardı. Engellilerin kamu ve özel binalardan yararlanması noktasında önlerindeki engelin kaldırılmasının toplumun olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan San, "Fethiye Adliyesi olarak Muğla'da öncülük yaptık. Strateji daire başkanlığımız bize bu konuda büyük destek verdi. Burada bir engelli vatandaşımızın yüzünün güldüğünü görmek benim için en büyük mutluluk" dedi.

FOTOĞRAFLI