Faruk ÇUHADAROĞLU/KAYSERİ, () - KAYSERİ'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından gıda hijyeni yönetmeliği, hayvansal gıdaların resmi kontrollerine ilişkin özel kuralları belirleyen yönetmelik kapsamında mezbahane, kombina ve kesimhanelerin çalışma faaliyetleri yeniden düzenlendi.
Merkez Kocasinan İlçesi Karpuzatan Mevkii'ndeki mezbaha ve kombinalar önerilen sürede daha hijyen ve daha modern hale getirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özhan Kayacan, işletmelerin periyodik denetimden başarıyla geçtiklerini söyledi. Kayacan şöyle dedi:
"Kayseri'de et ve ürünleri üretiminin büyük çoğunluğu burada yani Kocasinan ilçemizde yapılmaktadır. Kayseri'nin sucuk ve pastırma üretim merkezi konumundaki Karpuzatan Mevkii'ndeki mezbahaneler il müdürlüğünün 3 yıllık çalışması sonunda modern tesislere dönüştürülmüştür. Kayseri'de sucuk pastırma denilince Karpuzatan akla geliyor. Bu bölgede yaklaşık 17 tesisimiz var. 17 tesisimizde 6'sının modernizasyonu yapıldı. Tertemiz hale getirildi. İlk hayvanın geliş yerinde başlayarak mamül hale gelene kadar tüm safalar elden geçirildi. Taban döşemesinden tavanına kadar her taraf yeniden düzenlendi. Kayseri'de yılda 110 bin ila 120 bin büyükbaş hayvan kesimi yapılıyor. 35-40 bin civarında da küçükbaş hayvan kesiliyor. Bunlardan yaklaşık olarak 32 bin ton civarında kırmızı et 700 tonda küçükbaş hayvandan elde edilen kırmızı etimiz mevcut. bin 100 ton civarında pastırma üretimimiz 10 bin ton civarında da sucuk üretimimiz, yaklaşık 3 bin ton civarında da salam üretimimiz var. Toplam 13-14 bin ton civarında sadece ürün haline getirilmiş eti işliyoruz ayrıca Türkiye’nin dört bir yanına buradan taze et gönderiyoruz."