Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - YALOVA'da 2011 yılında yaşamını yitiren eski Adalet Partisi milletvekillerinden Şadi Binay’ın eşi 65 yaşındaki Işılay Binay, şantaj ve tehditle eşinin 15 milyon liralık mirasından hakkını alamadığını iddia etti. Işılay Binay, diğer mirasçı olan üvey oğlu Merkez Bankası eski Başkan Yardımcılarından Hasan Şükrü Binay hakkında Yalova 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Işılay Binay, "Bana, hakkımın çok azı olan 300 bin lira verildi. Bununla borçlarımı kapattım. Kalan hakkımı almak için başlattığım hukuk mücadelesini sürdüreceğim" dedi.
Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Hasan Şükrü Binay, 2010 yılında Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Adalet Partisi'nden 1961-1973 yılları arasında üç dönem Bilecik’ten milletvekili seçilen babası 87 yaşındaki Şadi Binay'a vasi olmak istedi. Babasının aşırı harcamalar yaptığını 15 milyon liralık servetini israf edeceğini, bunun da ısrarla karşı olmasına rağmen babasının ikinci evliliğini yaptığı üvey annesi Işılay Binay'dan kaynaklandığını öne sürdü.
Hasan Şükrü Binay, mahkemeye başvurusunda, akıl zayıflığı olduğunu öne sürdüğü babasının aşırı savurganlık yaptığını belirterek, tüm malvarlıkları ve banka hesaplarının dondurulup, kendisinin vasi olarak tayin edilmesini talep etti. Hasan Şükrü Binay ayrıca, Işılay Binay hakkında "Babama bıçak çekti ve ölümle tehdit etti" iddiasıyla da savcılığa suç duyurusunda bulundu.
FERAGAT SÖZLEŞMESİ
Yapılan başvuruyu değerlendiren savcılık, baba-oğul arasındaki malvarlığı anlaşmazlığına dikkat çekerek kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. O dönem baba Şadi Binay, akıl sağlığının yerinde olduğunu belirterek mahkemeye aldığı 8 ayrı rapor sunarken, ikinci evliliğini yaptığı Işılay Binay'ı da eşinin mirasından hiç bir şekilde yararlanmaması için feragat sözleşmesi yaptı. Ancak Işılay Binay, daha sonra notere giderek, eşinin mirasından feragat etmesi için gerçekleştirilen sözleşmenin tamamen ortadan kaldırılması için işlem gerçekleştirdi.
Eski milletvekili Şadi Binay'ın ölümünün ardından Ankara 5'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'ne veraset davası açıldı. İddiaya göre dava sonucu Şadi Binay'ın mirası 4 pay kabul edildi. Mirasın 4'te 3'ünün oğluna, 4'te 1'inin ise ikinci eşi Işılay Binay'a ait olduğu bildirildi.
"HAKKIMI İSTİYORUM"
Ölen eşi Şadi Binay'ın mirasının 15 milyon lirayı bulduğunu, bundan sadece 300 bin lira aldığını öne süren Işılay Binay, üvey oğlunun kendisini tehdit ettiğini, bu yüzden bu kadar bir miktarı kabul etmek zorunda kaldığını ileri sürerek Yalova 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.
Yalova'nın Çınarcık İlçesinde yaşayan Işılay Binay’ın, ölen eşi Şadi Binay'ın mirasından yeniden pay almak için açtığı davanın duruşmasına katıldı. Mağdur olduğunu belirten Işılay Binay, "O dönemde çok mağdurdum ve üvey oğlum tarafından tehdit edildim. Bu yüzden 300 bin lirayı kabul ettim" dedi. Mirastan hakkını istediğini belirten Işılay Binay, "Ben paragöz biri değilim. Ondan aldığım 300 bin lira ile eşimden kalan borçları ödedim ve hala daha borç ödüyorum. Ben kimseden bir şey dilenmiyorum. Sadece hakkıma düşen parayı istiyorum. Kazanacağım paranın yarısını ise LÖSEV'e bağışlayacağım" dedi.

FOTOĞRAFLI