Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (Biden'in açıklamaları) Sayın Biden, böyle birşey söylediyse bizden özür dilemelidir. Bu konuda Biden bu tür ifadeler kullandıysa benim için tarih olmuştur.

Bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kılan Erdoğan, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın açıklamaları sorulan Erdoğan şunları söyledi:

"Bu konuda eğer Biden bu tür ifadelerle kullandıysa Biden benim için tarih olur. Asla benden böyle ifade sadır olmamıştır. Bir defa kimse Türkiye'ye -o dönem hükümetteyiz, ben başbakanım- ve bu dönemde yine kesinlikle başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne bakın terör örgütü diyorum en ufak yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye'ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden gelip Suriye'ye geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez.

TERÖRİSTE YARDIM YAPTIĞIMIZI İSPATLAYAMAZLAR

Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir. 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişiyi deport ettik. Bunu yapan bu Türk hükümetidir. Bunu bilmelerine rağmen Fransa diyor ki benden bin savaşçı orada, İngiltere açıklama yapıyor BM 'de. 600 savaşçı şu anda orada diyor. Bunları kendileri söylüyor. Kendileri söyledikleri halde Türkiye'yi bu tür suçlamayla karşı karşıya bırakmak yanlış birşey. Esefle karşıladım. En son ABD'de bu son gidişimde yaptığım görüşmede asla kendilerinde bu noktada 'biz yanlış yaptık', 'böyle bir duruşumuz oldu', 'siz haklıydınız', asla böyle birşey olmamıştır. Onu da söylüyorum ve sayın Biden, eğer Harvard’da böyle birşey söylediyse bizden özür dilemesi lazım bizden. Bunu açıkça söylüyorum. Böyle ufak tefek, çevresinden dolaşılarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir"

ÇÖZÜM SÜRECİNİN SONA ERMESİ DİYE BİRŞEY YOK

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim için çözüm sürecinin sona ermesi diye birşey yok. Onların sorunu. Sona erdirme gayreti içinde olanlar bedelini ağır öderler. Kaldı ki Kobani sizin için önemli de Doğu Anadolu önemli değil mi? Güneydoğu'yu Doğu Anadolu'yu bu kadar sıkıntı içine sokanlar bunlar değil mi?" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını kıldığı Sultanahmet Camii çıkışı gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı. Konuşmasına gazetecilerin ve tüm İslam aleminin bayramını kutlayarak başlayan Erdoğan, bayramın barışa ve insanlığın şu anda içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasına vesile olmasını temenni ettiğini söyledi. Suriye'de ve Irak'taki gelişmeler nedeniyle hassasiyetleri olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi:

BÖLGENİN SIKINTILARI ÇOK AÇIK VE ORTADA

Bölgenin sıkıntıları çok açık ve net ortada. Bu vesileyle bu bayramı bayram gibi yaşamayı rabbimden niyaz ediyorum. Ne yazık ki İslam dünyası son yıllarda İslam'ın kendi asli kimliğiyle uyuşmayan bir tabloyu yaşıyor. Öldüren Müslüman öldürülen Müslüman. Böyle tabloyu yaşıyor. Allahuekber nidalarıyla insanların ölmesi ve öldürülmesi tahammül edilir ve katlanır birşey değil. bunun bizim dinimizde katiyen yeri yok. Şu anda sınırlarımız malum adeta tehdit altında. Bunları görüyoruz.


Şu anda Kobani'de olan yarın belki Haseki'de Afşin'de daha farklı sınırımıza yakın yerde olacak. Tüm bu gelişmelere karşı tabii ki Türkiye Cumhuriyete olarak tedbirlerimizi azami ölçüde almış bulunuyoruz. Bunlarla ilgili olarak ta atılması gereken adımları ulusal ve uluslararası bazda da hazırlıklarımızı yaptık yapıyoruz. En son cumhurbaşkanlığı makamında da üst düzey ulusal güvenlik toplantımızı da yaptık ve buna göre bir yol haritasını takip ediyoruz."

"BİZİM İÇİN İŞİD NEYSE PKK DA ODUR"

Süleyman Şan Türbesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bayram mesajımda da var. Herşeyden önce Süleyman Şah vatan toprağımız. Şu anda 40 mehmetçiğimiz var. Onların kılına herhangi birşeyin gelmesi halinde silahlı kuvvetler başta olmak üzere atacağımız adımlar malumdur. Asla tereddüt etmeyiz, edemeyiz. Bu andan itibaren herşey değişir. BM Güvenlik Konseyi'nde yatığım konuşmada birşeyin üzerinde ısrarla durdum. O da 3 şey yerine gelmedikçe biz bu tür koalisyonun içinde yer almayız, dedim. Birincisi uçuşa yasak bölge konusunun hallolması lazım, dedik. Bu konuda koalisyon güçleri olarak, başta ABD olmak üzere sivil görüşmelerde olumlu baktığını söyledi. İkincisi onun paralelinde güvenli bölge. Bakın tampon bölge demiyorum. Güvenli bölgenin tesis edilmesi. 1 buçuk milyon mülteciyi kabul etmiş durumdayız.

SURİYE İLE İLGİLİ ASKERİ EĞİTİMDE MUTABAKAT VAR

Bunu nereye kadar kabul edeceğiz. Dolayısıyla bu insanlara güvenli bölge tesis edilmesi lazım. Bu insanların kendi topraklarına dönmesini sağlamamız gerekiyor. Bu tabii güvenli bölge içindeki onlara uygun yerlerde bu iskanı temini aynı zamanda gerekiyor. Bu güvenli bölge içinde aynı şekilde Süleyman Şah saygı karakolu da var. Üçüncüsü de eğit-donat prensibi var. Bununla da gerek Irak gerek Suriye'deki oranın kendi askerini hem eğitmek hem donatmak noktasında da koalisyon güçleriyle mutabık kalınan bir maddedir. Burada zaten mutabakat var. Bunu da halletmek suretiyle görünümümüz çok daha farklı olacaktır. Etkinliğimiz de çok farklı olacaktır. Birçokları meclis müzakerelerinde de gördük.

PKK TERÖRÜNÜN İÇİNDEKİLER BU SAHİPLENMENİN İÇİNDELER

Bu işe olumsuz yaklaşanların yaklaşım tarzı çok önemli. Bir müddet önce Türkiye'nin niçin Irak'a Suriye'ye girmediğini söyleyenler bugün bakıyorsunuz olumsuz yaklaşım sergiliyorlar. Yani sabah farklı akşam farklı olmaz. Devlette idarecinin sorumluğu çok çok farklıdır, anlamlıdır. Ve siz bir büyük devlet olarak eğer sınırlarınız tehdit altındayken bunlara göz yumarsanız bunlara sessiz kalırsanız sizi tarih affetmez. Burada bedel ödemekle karşı karşıya kalacaksınız. Ondan sonra da şu anda mesela Kobani'deki gelişmelerde bir yandan Kobani'yi ziyaret edeceksin sonra dönüp 'Kobani tehdit altında Türkiye ses çıkarmıyor' diyeceksin. Tamam da Kobani'den gelenler nereye geliyor? Nereye sığınıyor? Türkiye'ye sığınıyor. Türkiye misafir ediyor mu? Ediyor. Bütün bunlar ortada olmasına rağmen Türkiye'de özellikle PKK terörünün içinde olanlar şu anda bu işe sahiplenmenin gayretindeler.

SADECE IŞİD VE PKK DEĞİL BAŞKA TERÖR ÖRGÜTLERİ DE VAR

Olumlu bakmamız mümkün değil. Bizim için İŞİD neyse PKK'da odur. Bunları ayrı telakki etmek ayrı değerlendirmek yanlıştır. Bunların dışında orada da terör örgütleri vardı. Ortak ele almamız, değerlendirmemiz dünyanın da bunu aynı şekilde paylaşması lazım. Birşey çok önemli. Bir defa düşmanı teşhiste yanlış yapılırsa ki bu yığınaktaki yanlış zaferi olumsuz etkiler. Bunu baştan bir defa sağlam yapmak doğru teşhisle beraber buradaki atılacak adımları ona göre atmak önem arzediyordu. Bu konuya dostlarımızla paylaştık. paslaşmaya devam edeceğiz. Bu konuda ilgili bakan ve kurumlarımız silahlı kuvvetlerimiz, istihbarat teşkilatımız, Dişişleri Bakanlığımız koordinatör olma noktasında bu işin içinde hassasiyetle duruyor. "

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞANLAR BEDELİNİ ÖDEYECEKTİR"

Çözüm süreciyle ilgili soruya da yanıt veren Erdoğan, şöyle  devam etti:

"Bizim için çözüm sürecinin sona ermesi diye birşey yok. Onların sorunu. Sona erdirme gayreti içinde olanlar bedelini ağır öderler. Kaldı ki Kobani sizin için önemli de Doğu Anadolu önemli değil mi? Güneydoğu'yu Doğu Anadolu'yu bu kadar sıkıntı içine sokanlar bunlar değil mi? Kendi halkını dağlara kaçıran bunlar değil mi? Bunları artık dillendirmek gerekiyor Benim cumhurbaşkanı olarak objektif olarak konuşma hakım var ve konuşacağım. Çünkü ben dağlara kaçırılan gençleri kendi başına bırakamam.

BİDEN NE DEMİŞTİ ABD Başkan Yardımcısı Biden, IŞİD tehdidinden aralarında Türkiye’nin de olduğu ABD’nin müttefiklerini sorumlu tuttu ve Türkiye gibi ülkelerin bölgeye yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini söyledi.

Hükümet bu konuyla ilgili her türlü adımı atıyor. O da atmaya devam edecektir. Ama çözüm sürecini engellemeye çalışanlar bedelini ödeyecektir. Dolayısıyla siz bir taraftan insanları dağlara kaçıracaksınız. Affedersiniz yatırım yapan müteahhitlerin iş makinalarını yakacaksınız, yıkacaksınız yatırımları engelleyeceksiniz. Düşünün Güneydoğu'da bu kadar havalimanları yaptık yapıyoruz kime karşı. Bunlara karşı.

YAKIP YIKIYORLYAR BİZ ISRARLA DEVAM EDİYORUZ

Çok enteresan yakıp yıkıyorlar biz ısrarla yapmaya devam ediyoruz. Hakkari'de hala bitiremiyoruz. Bunlarla olan mücadele yüzünden. Bakıyorsun bir müteahhit işe başlıyor. Onu tehdit ediyorlar. O gidiyor bir başkasını geliyor onu tehdit ediyorlar. Bunlar Kobani'yi bu kadar ısrarla savunuyorlar da buraları niye savunmuyorlar. Buralarla ilgili hassasiyetleri nerde?

HDP'Lİ VEKİLLER NEREDE

Bu bölgenin HDP'li vekilleri nerede? Bir de bu konuyla ilgili konuşsunlar ve o illerin milletvekili olduğu halde yatırımlara sahip çıkmıyor. Birinci derecede onlar istifade edecek. Suriye/de bu olaylar olurken Suruç'ta, Şırnak'ta molotoflarla el bombalarıyla yakıp yıkıyorlar. Devletin kamunun her türlü menkullerine saldırılar var. Ne elde edecekler. Bunlara karşı gerek hükümet olarak gerek cumhurbaşkanlığı olarak bizim sessiz kalmamız mümkün değil. Önce bizim mehmetçiğimizi taşlayan zihniyetin olduğu ülkede yaşıyoruz. Bunu bir yere koymak mümkün değil. Bunlara karşı hiçbirşey intikam hırsıyla değildir, durdum tespitidir. Bunu da özellikle bilmenizi istiyorum."