CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Kaymakamlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bölücü terör örgütü ülkemizin güneydoğusunda bazı ilçe ve mahallelerde her türlü ahlaksız yöntemi kullanarak hakimiyet tesis etmeye çalışıyor. Örgütün güdümündeki partiye mensup belediyeler tamamen bunların kontrolü altına girmiş durumda. Belediyelerin araç gereçlerine el koyarak gerekiyorsa diğer kurumların imkanlarını kullanarak bölgede hayatı bir an önce normale döndürmemiz şarttır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, kaymakamlarla gerçekleştirdiği ilk buluşmasında Erdoğan, tek vatan vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan,  sahtekar olarak nitelendirdiği kesimlerin "Bizim bir vatan arayışımız yok" sözlerine inanmadıklarını anlatırken, "Bunları biz yutmayız. Onu külahıma anlatsınlar. Bunların dertlerini biz biliyoruz. Vatan toprakları üzerinde yaşamak isteyenler bir hukuk devleti olan ülkemizde hukukun kendilerine tanıdığı neyse bu hakkı kullanmak suretiyle yaşamalıdır. Ben hangi haklara sahipsem, sen de aynı haklara sahipsin. Rahat dur. Parlamentoya girmekse giriyorsun, makamlara geliyorsun daha ne istiyorsun? Ama dert başka. Dert bu güzel ülkemizi bölmek, parçalamak, buralardan tarihi hesaplarını kendilerine göre yerine getirmek" ifadelerini kullandı.

"BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEKSİNİZ"

Konuşmasında tek devlet vurgusu da yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, farklı bir devlet arayışı içinde olanların bunun bedelini ağır ödeyeceğini anlattı. Erdoğan, "Bu devletin içinde bir başka devlet olamaz. Birisi paralel devlet yapılanması diye çıkmış öbürü kendine göre bir başka devlet yapılanması anlayışıyla ortada dolaşıyor. Hiçbiriniz bu ülkede böyle bir arayışın karşılığını bulamayacaksınız. Bedelini de ağır ödeyeceksiniz ve ödüyorsunuz. Şehitlerimiz var ama biz buna inanarak yola çıktık" diye konuştu.

Yurdun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlara değinen Erdoğan, şöyle dedi:
"Bölücü terör örgütü ülkemizin güneydoğusunda bazı ilçelerde ve mahallelerde her türlü ahlaksız yöntemi kullanarak hakimiyet tesis etmeye çalışıyor. Örgütün güdümündeki partiye mensup belediyeler tamamen bunların kontrolü altına girmiş durumda. Kimi kamu görevlilerinin de gizli veya açık destek verdikleri anlaşılıyor. Güvenlik güçlerimiz büyük fedakarlık ve hassasiyetle teröristleri birer birer temizliyor. Burada mülki idare amirlerimize de önemli görevler düşüyor. Kaymakamlarımız kanunların kendilerine verdiği yetkiyi en etkili şekilde kullanarak örgütün yaptığı tahribatı gidermek ve belediyelerin yol açtığı boşlukları doldurmak için cesur şekilde harekete geçmelidir. Gerekirse belediyelerin araç gereçlerine el koyarak gerekiyorsa diğer kurumların imkanlarını kullanarak bölgede hayatı bir an önce normale döndürmemiz şarttır."

Kaymakamlara devlet kurumları içinde terör örgütüne destek verenleri belirlemeleri gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütüne destek veren kamu görevlileri de süratle belirlenip adalete teslim edilmelidir. Hiç beklemeyeceksiniz. Kim yapmış bu haysiyetsizliği, kim bu ihaneti yapmış tutacaksınız hemen yargıya teslim edeceksiniz. Gereğini yapacağız. Terör örgütü ve ona destek veren imkan sağlayan yol gösteren çevrelerin oyunlarını artık çözdük. Bundan sonra diğer yerleşim yerlerinin hiçbirinde ne tuzaklanmış çukurlarla kapatılmış sokaklar ne duvarları delinerek birbirileriyle bağlantılı hale getirilmiş evler ne de silah ve bomba depoları ne de adeta rehin alınan vatandaşlarımızı görmeyeceğiz" dedi.

"TERÖRLE MÜCADELEDE İHTİYACIMIZ OLAN CESARETLİ YÖNETİCİLER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kaymakam, vali yardımcılarımız, valilerimiz bulundukları ilçeleri, illeri adeta avuçlarının içi gibi ezbere bilecekler. Her tehlikeyi her tehdidi anında bertaraf edecekler. Benim için başarının ölçüsü budur. Terörle mücadelede eksiğimiz kanun değil, bunun için gerekli kanun da yönetmelik de var. İhtiyacımız olan bunları kararlılıkla uygulayacak ferasetli, azimli, cesaretli yöneticilerdir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Paralel yapı' ile mücadele vurgusu yaparken korkakların hiçbir zaman zafer anıtı dikemediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Aynı durum ülkemizin başka meselesi olan paralel devlet yapılanmasıyla mücadele için de geçerlidir. Paralel ihanet çetesinin içeride ve dışarıda ülkemize verdiği zararı şu anda bize en büyük husumeti besleyen ülkeler dahi başaramamıştır. Devlet geleneğimize de açık bir tehdit oluşturan bu yapı mensuplarını kamunun tüm kademelerinden süratle temizlemek mecburiyetindeyiz. Paralel yapıyla mücadele çalışmaları gerek MGK gerekse Devlet Denetleme Kurulumuz aracılığıyla yakından takip edilmektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine bağlı Devlet Denetleme Kurulu'nun öncelikli görevinin 'paralel yapı' ile mücadele olduğunu, bunun her kurumu denetlemekle görevli olduğunu, her kurumda varsa gerekli tespiti yapıp hemen yargı sürecini başlatması için talimat verdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, "Bu konu tamamen bir devlet meselesi devletin güvenliği meselesidir. Bu konuda herhangi bir ihmali herhangi bir yanlışı olan kim olursa olsun mutlaka hak ettiği cezayı görecektir. Sizlerden paralel devlet yapılanmasıyla ilgili çalışmaları daha dikkatli şekilde yürütmenizi istiyorum. Paralel yapıyla mücadelede desteğim daima yanınızdadır. İstediğiniz anda özel kalemime telefonla arayın bu bilgileri verebilirsiniz. Çünkü bizzat kendim bu işi takip ediyorum. Bu mücadelede herhangi bir engelle karşılaşan sıkıntı ve sorun yaşayan doğrudan bu bilgiyi bana aktarmalıdır" diye konuştu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI BU ÇERÇEVEDE SÜRMEKTEDİR"

Konuşmasında yeni Anayasa ve başkanlık sistemi vurgusu yapan Erdoğan, "İstikrar ve güven ortamının yeniden tesisiyle birlikte ekonomi ve demokraside kısa bir süre de olsa kesintiye uğrayan reformları devam ettirme kararındayız. Yeni Anayasa bu reformlarımızın en önemli unsurlarından biridir. Başkanlık sistemi tartışmaları da bu çerçevede sürmektedir. Üstlendiğiniz görevler sebebiyle Türkiye'nin imkanlarını ve eksiklerini en iyi sizler biliyorsunuz. Birikimlerinizi hem yeni Anayasa hem de başkanlık sistemi tartışmalarına katkı sağlayacak şekilde bakanlığımız aracılığıyla bir araya getirmenizin faydalı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.