KAYSERİ, () - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Uluslararası Öğrenciler Koordinatörlüğü tarafından Sabancı Kültür Sitesi Konferans Salonu’nda 'Hocalı Soykırımı ve Ermeni Yalanı' konulu panel düzenlendi.
Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un ev sahipliğinde düzenlenen panele Azerbaycan milletvekilleri Musa Kasimli, Jale Eliveya ve Sevinç Huseynova konuk oldu. ERÜ akademisyenleri ve öğrencilerinin ilgiyle takip ettiği programa, Azerbaycan’dan şair-yazar Fazile Yahyayeva, Dünya Azerbaycanlıları Medeniyet Merkezi Başkanı Rasim Mammadov, Milli Sivil Toplum Kuruluşları Formu Başkanı Rauf Zeyni, Zengin Azerbaycan Uğrunda Mübarize İçtimai Birliği Başkanı İrade Eliyeva, Türk Dünyası Birlik Teşkilatı Başkanı Samir Orucov katıldı. Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, şunları söyledi:
"Bütün bunları herhangi bir milletten, ırktan intikam almak için yapmıyoruz. Ama acıları bilmek lazım, tarihte yaşanılanları bilmek lazım ve onlardan ibret almak lazım. Çünkü geriye doğru ne kadar bakabilirseniz ileriye doğruda o kadar uzağa bakabilirsiniz. Aksi takdirde tarihte yaşanılanlardan hem sevinçlerden hem acılardan ibret almazsanız hatalarınızı tekrar etmek gibi bir hataya düşersiniz. Yunanistan da balkanlarda bulunan diğer ülkelerde yaşlılar biz Osmanlıyız derler. Kendilerini öyle kabul ederler. Bu işte milletimizin asla tarihte bir asimilasyon politikası yürütmediğinin büyük delilidir. Ama bizi asimile edenlere karşı da uyanık olmak zorundayız, tetikte olmak zorundayız. İşte bu da ancak tarihimizi iyi bilmekle, iyi değerlendirmekle olur."
Panelin oturum başkanı Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet İnbaşı ise Ermeni Soykırımının rakamsal boyutlarına değindi. Prof. Dr. İnbaşı, "Ermeni komutacılar, Rus 366. Alayı’nın da desteğiyle büyük bir katliam hareketi yaptılar ve 613 kardeşimizi şehit ettiler. Bunların çoğu kadın, çocuk ve ihtiyardı. Neden böyle bir şey oldu? Tabi Ermenilerin yaptıkları bu hareket bu katliam ilk değildi" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI