MACARİSTAN’ın Debrecen kentinde Müzik Okulu’nda okuduktan sonra Erasmus Programı kapsamında 5 yıl önce Türkiye’ye gelerek bir sömestr Mimar Sinan Üniversitesi’nde eğitim gören Majda Maria Guessous, Türk Halk Müziği’ni çok sevince saz ve sanatçısı oldu.
Guessous, Macaristan'daki öğretim üyelerinden Dr. Janos Sipos,’un önerisi ile Erasmus Programı ile Türkiye’ye gelerek, İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği Başkanı ve halk müziği sanatçısı Dr. Erdal Şalikoğlu’nun da yardımı ile 2000 yılında Türkiye'ye geldi. Majda Maria Guessous, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı bünyesindeki Etnomüzikoloji Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Burada bir halk müziği alanında önemli isimlerden Melih Duygulu’dan bir sömestr eğitim alan Guessous’a Türk Halk Müziği’nin önde gelen isimlerinden Erdal Erzincanlı da destek verdi. Bağlama çalmayı kısa sürede öğrenen Majda Maria Guessous öğrenen, aynı zamanda Mercan Erzincan’dan halk müziği şan eğitimi aldı.
AŞIK VEYSEL'İN ESERLERİNİ TÜRKÇE VE MACARCA OKUDU
Guessous, Aşık Veysel ve Pir Sultan’ın Macarca’ya çevrilen eserlerini hem Türkçe hem de kendi dilinden söylemeye başladı. Erdal Şalikoğlu, ustalarının yanında duyarak öğrenen alan Majda Maria Guessous’un çok iyi kulak ve yetenek olduğunu belirtirken, bugüne kadar İstanbul’un yanı sıra, Ankara, Kayseri, Nevşehir, Bolu’da birlikte konserler verdiklerini söyledi.
'TUNA’DAN TOROSLAR’A TÜRKÜLER'
Ülkesinde de büyük ilgi gören, Avrupa ülkeleri ve Amerika’da da eşi ile çıktığı turnelerde konserler veren Majda Maria Guessous, babasının Macar, annesinin Faslı olduğunu, söyledi. Guessous, Avcılar Belediyesi’nin daveti üzerine Barış Manço Kültür Merkezi’nde
Dr. Erdal Şalikoğlu, Sevinç ve Ferda Erenen'nin konuk sanatçı olarak katıldığı ‘Tuna’dan Toroslara Türküler’ konseri verirken Macar Halk Türküleri, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel'in sevilen ezgilerini çalıp söyledi. Majda Maria Guessous, solo ve Erdal Şalikoğlu ile Macarca ve Türkçe düet yaparak ‘Sarı Gelin’den bozlak türkülerine kadar birçok eseri söylerken uzun süre ayakta alkışlandı.
Konserinde Faslı annesinin dili Magrip’ten bir eseri de seslendiren Majda Maria Guessous, muhabirinin sorularını yanıtlarken, türkülerden en fazla Aşık Veysel’in ‘Sen bir ceylan olsan’ adlı eserini sevdiğini söyledi. Guessous, “Ben Macar’ım ama Türk türkülerini çok seviyorum. Bunları söylerken kendimi daha iyi hissediyorum. 50’ye yakın türkü biliyorum. Türkiye’yi, Türkler’i ve türkülerini çok seviyorum” dedi.
Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, 6 ay önce konuk ettikleri ve saz hediye ettiği Majda Maria Guessous’a çiçek verirken sanatçının şelale gibi çağlayan sese sahip olduğunu, Macar sanatçının ses ve sazına doyamadıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI