ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'ndeki bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde hastalara atla terapi uygulanıyor. Denge sorunu yaşayan engellilerin, fizyoterapistler eşliğinde ata bindirilerek dengeleri geliştirilmeye çalışılıyor.
2010'da faaliyete geçen Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 170 kişi kapasiteli Fizyotem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, yeni bünyesine kattığı 'atlı terapi' ve 'uzay terapi' yöntemleriyle hastalarına umut oldu. 1 özel eğitim öğretmeni, 3 fizyoterapist, 4 zihinsel engelli öğretmeni, 1  psikolog ve 2 okul öncesi eğitimci olmak üzere toplam 11 personelin görev yaptığı merkezde, 'spino serebellar ataksi', 'hafif mental reterdasyon', 'spina bifida' ve 'serebral palsi' gibi rahatsızlıkları olan hastalara bu yöntemler uygulanıyor.
Özellikle denge sorunu yaşayan 'spino serebellar ataksi' rahatsızlığı olanların at üzerinde dengeleri geliştirilmeye çalışılıyor. Atla terapi yöntemini hastalara uygulayan fizyoterapist Meral Bilgin Demirtaş, yeni uygulamaya başladıkarı atlı terapinin hastalara çok iyi geldiğini söyledi. Demirtaş, "Denge sorunu yaşayan hastalarımızla at üzerinde denge çalışması yapıyoruz. Dengelerine büyük katkısı olacak bir terapi. Atın yürümesi ile birey üzerinde dengesini sağlamaya uğraştığı için de dengesine çok büyük bir katkısı oluyor" dedi.
Demirtaş, yürüyemeyen ve oturamayan hastalar için yeni bünyelerine kattıkları uzay terapi yönteminin de bu hastaların gelişimlerinde büyük katkısı olacağına inandıklarını söyledi. Merkezde görev yapan eğitimci 62 yaşındaki Şenol Bahadır da ilçede ilk olma özelliği taşıyan atlı terapi ve uzay terapi yöntemlerini Ereğli'ye kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti.

ŞN(EE/AK) (FOTOĞRAFLI)