İZMİR'de, yüzde 85 oranında özürlü Esra Karahan, görme hem de bedensel engelli ağabeyinin bakımını üstlenmek için verdiği mücadelede, SGK engeline takıldı. Mahkemece vasi tayin edildiği halde, ağabeyine battığı için verilmesi gereken parayı alamadı. Bu duruma tepki gösteren Esra Karahan, "Ağabeyim Kocaeli'ndeyken bu para veriliyordu. Şimdi sanki vermemek için direniyorlar. Dilekçeyle başvurmamıza rağmen ellerinde olmadığını söylüyorlar. Suçu daha iyi bakım için il değiştirmek mi? Ben de engelliyim. Bizleri zorlamasınlar" dedi.
Doğuştan bedensel engelli 39 yaşındaki Şenol Ünal, 15 yıl önce geçirdiği göz tansiyonu rahatsızlığından dolayı iki gözünü de kaybetti. Görme, hem de bedensel engelli olan Şenol Ünal, Kocaeli'de erkek kardeşinin yanında yaşamını sürdürdü. Özürlü olduğu için de tüm sosyal haklarını kardeşi ve kendisi kullandı. Ancak Şenol Ünal, geçen eylül ayında, yaşadığı sorunlardan dolayı bu kez İzmir'de oturan kız kardeşi Esra Karahan'ın yanına geldi.
HUKUK MÜCADELESİYLE VASİSİ OLDU
Kendisi de 11 aylıkken yaşadığı çocuk felci rahatsızlığından dolayı yüzde 85 oranında engelli olan Esra Karahan, SGK'ya ağabeyinin bakımını üstlendiğinden, alması gereken para için müracaat etti. Ancak SGK'dan ağabeyinin vasisi olmadığı gerekçesiyle, sosyal haklarından yararlanamayacağı cevabını aldı. Bunun üzerine, vasi tayin edilmek için mahkemeye başvurdu. Geçen ocak ayında sonuçlanan davada verilen kararla ağabeyinin vasisi oldu. Esra Karahan bu mahkeme kararıyla ve yazdığı dilekçeyle bir kez daha SGK'ya başvurdu. Ancak aradan geçen 2.5 aya rağmen, SGK işlemleri henüz gerçekleştirmedi. Engeline rağmen bunun nedeni öğrenmek için SGK Bölge Müdürlüğüne giden Esra Karahan, bu kez de başvuru dilekçesinin ellerinde olmadığı yanıtını aldı.
YAŞADIKLARINA TEPKİ GÖSTERDİ
Engelli olarak kendisine ve ağabeyine yaşatılanlara tepki gösteren Esra Karahan, şöyle dedi:
"Daha iyi bakmak için, ağabeyimizi kendi isteğiyle yanımıza getirdik. O Kocaeli'deyken bu para alınıyordu. Şimdi sanki vermemek için direniyorlar. Dilekçeyle başvurmamıza rağmen ellerinde olmadığını söylüyorlar. Suçu daha iyi bakım için il değiştirmek mi? Ben bu bakım aylığının bir an önce verilmesini istiyorum. Ben de engelliyim. Bizleri zorlamasınlar. Alacağımız aylık 830 TL para. Bunu vermemek için direnmemeleri lazım."
 
FOTOĞRAFLI