ANTALYA'da geçirdiği trafik kazası sonucu engelli olan ve engellilere karşı farkındalık yaratmak için çektiği video ile gündeme gelen İzmir Devlet Opera ve Balesi Basın Halkla İlişkiler Müdürü 25 yaşındaki Bora Acar Zöngür, "İnsanların araçlarını nereye park ettiğini görmelerini istedim. İyi insanların olduğunu biliyordum ama bu kadar kalabalık olduğunu bilmiyordum. Videoyu izledikten sonra beni görünce destek verenler oldu. Bugün buraya otomobilini park eden arkadaşa da kızmıyorum, o gün park edenlere de kızmadım. Çünkü bir insana bir şeyi bilmediği için kızamazsınız" dedi.
21'inci Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali'nin açılışı için Antalya'ya giden İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, 31 Ağustos 2014 tarihinde, dönüş yolunda kaza yaptı. Kazada, sanatçıların arasında bulunan Bora Acar Zöngür de yaralandı. Talihsiz kaza sonrası engelli olan Zöngür, tekerlekli sandalyeye mahkum kaldı. Tedavi sürecinin ardından aynı kurumda Basın Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapmaya başlayan genç sanatçı, engellilerin yaşadığı zorlukları anlatmak için geçen perşembe günü bir video çekti. Engelli rampalarının önüne araçlarını park edenlerden daha dikkatli olmalarını isteyen Zöngür'ün kaydetti görüntüler kısa sürede binlerce kişi tarafından izlendi. Amacının farkındalık yaratmak olduğunu söyleyen Zöngür, "31 Ağustos 2014 tarihinde geçirdiğim kazaya kadar bale sanatçısıydım. Ancak elim bir kaza geçirdim ve engelli oldum. Aslında engelli rampalarına park etmek, engelli sorunlarının belki de yüzde 10'unu bile kapsamıyor. Sosyal medya dediğimiz silahı kullanıp küçük bir kitleye ulaşarak, insanların bizlere nasıl yardımcı olabileceklerini öğretebiliriz. Görüntünün bu kadar büyük etki yaratacağını beklemiyordum. İnsanların araçlarını nereye park ettiğini görmelerini istedim. İyi insanların olduğunu biliyordum ama bu kadar kalabalık olduğunu bilmiyordum. Videoyu izledikten sonra beni görünce çok fazla destek veren oldu" diye konuştu.
AYNI YERE YİNE PARK EDİLMİŞ
Evine gidebilmek için kullandığı iki engelli rampasından birinin önüne bir otomobilin park ettiğini gören Zöngür, "Bugün buraya otomobilini park eden arkadaşa da kızmıyorum, o gün park edenlere de kızmadım. Çünkü bir insana bir şeyi bilmediği için kızamazsınız. Tam tersi öğretemediğimiz için ben kendime kızıyorum. Belediyelerin yürüyüş yollarına döşediği taşlar ve Arnavut kaldırımları bizim için ölüm demektir. Toplu taşımada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ciddi çalışmaları var tebrik etmek gerekiyor ama yeterli değil. Ciddi mimari sıkıntılar var, evlerde, restoranlarda, sinemalarda. Evet engelli oldum ama ölmedim hala hayattayım" dedi.
EVE GİRMESİ 35 DAKİKA SÜRMÜŞ
Görüntüleri kaydettikten sonra eve nasıl girdiğini de anlatan Zöngür şunları söyledi:
"O gün saat 23.30'da eve geldim, 20 dakika boyunca bekledim kimse gelmedi, daha sonra kaldırıma oturdum ve sürüne sürüne tekerlekli sandalyemi yanıma çektim. Ardından kaldırımdayken sandalyeme oturdum ve eve girmem 35 dakikayı geçti. Bir ara 155'i arıyordum, polisler aracın plaka sahibini arayıp aracını park ettiği yerden çekmesini sağlıyordu. Ama nasıl insanlarla karşılaşacağımı bilmiyorum. Bir gün yine 155'i arayıp yardım istedim. Otomobilin sahibi geldi ve bana 'Sen mi polisi aradın' diye üzerime yürüdü, oradaki esnaf araya girdi ve ben de uzaklaştım. O yüzden artık 155'i de arayamıyorum. İnsanları bilinçlendirmek lazım."
SÜRÜCÜ ÖZÜR DİLEDİ
Bu sırada, otomobilini bu gece saatlerinde engelli rampasının bulunduğu bölgeye park eden başka bir sürücü olan 36 yaşındaki Barış Karaduman bugün ailesiyle aracının yanına geldi. Park ettiği yerin engelli rampası olduğunu bilmediğini ve ilk kez buraya park ettiğini belirten Karaduman, Zöngür'den özür dileyip, "Yaklaşık 8-9 yıldır bu mahalle oturuyorum. Saat 24.00 sıralarında geldiğimde aracımı park edecek yer bulamadım. Bulabildiğim tek boş yere aracımı bıraktım. Buranın engelli rampası olduğunu da bilmiyordum. En azından belediye ekipleri bir işaret veya levha koyarsa sürücüler daha dikkatli olur. Ben de bu dakikadan sonra bir daha asla aracımı böyle bir yere park etmem" dedi. Karaduman'a teşekkür eden Zöngür, "Hayatın bana verdiği limon şu anki engelim. Vücudumun yüzde 50'den fazlasını hissetmiyorum. Limon yemeyi belki herkes sevmez ama sıcak bir yaz günü herkes limonata içmek ister. İşte ben de bunu yapmaya çalışıyorum. İnsanlara, engellilerin de engelsizler gibi hayata tutunabileceklerini göstermek istiyorum. Böylece bir işe yaramış olurum, bir şeyler yapmış olurum. Ümit ederim ki bu video son olur ve bir daha benzer materyaller bulamam. Eskiden balet olarak çalıştığım kurumda, şimdi perde arkasından arkadaşlarıma yardım ediyorum. Hiç o kurumda olmamaktan iyidir diye düşünüyorum" diye konuştu.
OTOMOBİLİ VE EVİ SATMIŞ
Kazadan sonra yaşadıklarına değinen Zöngür, sağlık giderlerini karşılayabilmek için annesine ait olan ev ile kendisine ait olan otomobilini satmak zorunda kaldığını, şu an kazandığı ücret ve yakınlarının desteğiyle sağlık giderlerini karşıladığını dile getirdi. Engellilerin birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını sözlerine ekleyen Zöngür, bir gün herkesin engelli olabileceğini, engellilerin toplumun bir parçası olduğunu kaydetti.

FOTOĞRAFLI