Taner YENER/İSTANBUL,() Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhalefet partilerinin mazot fiyatlarıyla ilgili vaatleriyle ilgili soruya, “Sağolsun MHP biraz daha insaflı davranmış Türkiye gerçekleriyle yine mesafesinin uzak olduğunu söylemem lazım. Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi TÜPRAŞ’daki maliyet motorinin fiyat çıkışı 1.21 TL değildir, 1.41 TL’dir. 13 bin 600’e yakın bayi ile beraber Türkiye’nin 4 bir yanına dağıtılan benzin ve motorinin herhalde TÜPRAŞ’ın kapısında bidonlarla teslim edilecek hali yok.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Conrad Hoteli’nde Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından gerçekleştirilen Geopolitik Enerji Arenası “Değişen Dinamikler” konulu oturumun açılışında konuştu. Bakan Yıldız konuşmasının ardından çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

TÜPRAŞ’IN KAPISINDA BİDONLARLA TESLİM EDİLECEK HALİ YOK

Bakan Yıldız, muhalefet partilerin seçim vaatleriyle ilgili soruya, “Sağ olsun MHP biraz daha insaflı davranmış Türkiye gerçekleriyle yine mesafesinin uzak olduğunu söylemem lazım. 1 liralık mazottan bahsettiniz. 1 liralık mazot şeyinde bulunan oldu mu? Onu çok takip edemedik. Çünkü asgari ücreti 5 bin TL’ye çıkartanlar oldu. Çok farklı rakamlar telaffuz edenler oldu. 7 Haziran akşamında vatandaşımız her zaman olduğu gibi Türkiye’nin gerçekleriyle ve siyasi iktidarıyla karşı karşıya kalacak. Yalnızca bu ülkeye yönetmek gibi bir kaygısı, endişesi, hedefi olmayan bazı insanların, bazı yöneticilerin, bazı idarecilerin oturduğu yerden çay kahve içerek böyle bir taahhütte bulunmalarını doğru bulmuyoruz. Her zaman söyledim sayın Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi TÜPRAŞ’daki maliyet motorinin fiyat çıkışı 1.21 TL değildir, 1.41 TL’dir. 13 bin 600’e yakın bayi ile beraber Türkiye’nin 4 bir yanına dağıtılan benzin ve motorinin herhalde TÜPRAŞ’ın kapısında bidonlarla teslim edilecek hali yok. 42 kuruşta dağıtıcıların ve bayilerinde ortalama karı var. 40, 42 bazen 38 değişken bir şekilde. Üste koyarsanız 1.81 TL yapıyor. Şimdi KDV almıyorsunuz anladığım kadarıyla, ÖTV zaten almıyorsunuz. Ne olacak nasıl yönetilecek?

KILIÇDAROĞLU’NUN YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Bakan Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: “46 milyar TL civarında geçtiğimiz yıl toplanan ve toplandıktan sonra yol, su, köprü olarak vatandaşımıza hizmet olarak dönen sağlık ocağı ve hastane olarak dönen, adliye sarayları olarak dönen bu yapının kamu harcamalarının finansmanı buradan toplanan vergilerle oluyor. O zaman bir parti yöneticilerinin şunu da açıklaması lazım ‘Ben buraya yapılan hastane inşaatlarını durduruyorum. Buraya yapılan adliye saraylarının inşaatını durduruyorum. Çünkü ben bu vergiden vazgeçiyorum’ demesi lazım. Gerçekçi olalım. Türkiye’nin gerçekleriyle bağdaşık hale gelelim. Türkiye’de mesken başına 137 kw saat ayda elektrik kullanılıyor. CHP’nin sayın lideri diyor ki, Ana muhalefetin başkanı ‘Ben 230 KW saate sıfırlayacağım’ 230 KW saat kadar elektrik parası almayacağım. Bir asgari ücretlinin 4 katı kadar alan bir kişinin de harcadığı rakamdır bu. Ben sayın Kılıçdaroğlu’nun bunu sehven yaptığını yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum. Eğer kasten yapıyorsa durum daha da kötü demektir. Oradan 5 milyar TL silin, buradan 25 milyar TL silin bu işler olmaz. Sayın Devlet Bahçeli’nin 200 kw saatin daha altında olanlardan yüzde 75’ler civarında ücretinin alınacak olması her ne kadar gerçeklerle bağdaşmıyor olsa da CHP’nin seçim beyannamesine göre biraz daha insaflıdır diyebilirim ama gerçekçi değildir. O açıdan bizim ortalama olarak 127 kw saatlik bir rakamın çiftçilerimize motorin ve mazot desteğiyle yapılan bu işlemin toplam tutarı Türkiye’de şuanda 11 milyar TL’ye yakındır. Çiftçimize tam 19 ayrı kalemde destek veriliyor. Mazot desteği bunlardan biridir. O yüzden gerçekçi olacağız, samimi olacağız, inandırıcı olacağız. Vatandaşımız bunların her birisini ayıklayabilecek ferasete ve ayıklayabilecek bir sağduyuya sahiptir. Bizimde güvenimiz inşallah 7 Haziran akşamı bunların tezahür etmesidir. “

KIBRIS BİZİM İÇİN HERHANGİ BİR YER DEĞİLDİR

Bakan Yıldız, 6 Mayıs’ta Türkiye’ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek olan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde “sizde yer alacak mısınız?” şeklindeki bir soruya, “ Tabiki ona Cumhurbaşkanımız ve görüşmelerde sayın Başbakanımız karar verirler. Bize ihtiyaç hissettiklerinde ister bilgi notu olarak isterse kendimiz o refekatte tabiki bulunmamız lazım. Ama şu bir gerçek, bizim KKTC ile alakalı enerji sektöründe oradaki modelin oluşturulması tekrar yapılanma da dahil olmak üzere birçok konuyu enine boyuna değerlendiriyoruz. Güney Kıbrıs yerel yönetimi de içeren bir mastır, plan ve proje kendilerine teslim ettik. Çünkü Kıbrıs bizim için herhangi bir yer değildir. Kıbrıs şehitlerimizle beraber, ekonomik yapımızla beraber iç içe olduğumuz bağımsız bir ülkedir. O yüzden bizim oraya somut projelerin yanında son derece somut master planla da kendilerini sunduk. Mutlaka bunu değerlendireceklerdir. Kendi ayakları üzerine basar, kendi ayakları üzerine koşturabilir bir sistemi, enerji de orada kurmak istiyoruz.” dedi.

YERALTINDAYKEN SAVAŞIN, YERÜSTÜNDEYKEN BARIŞIN KOPSEPTİNİN DEĞİŞTİLMESİNDEN YANAYIZ

Bakan Yıldız, Doğu Akdeniz’deki petrol aramalarıyla ilgili soruya ise, “Bizim biz enerji sektörünün yeraltındayken savaşın, yerüstündeyken de barışın gerekçesi olması konseptinin değiştirilmesinden yanayız. Bunun gerçekçi bir şekilde daima barıştan yana kullanılmasından yanayız. Münhasır ekonomik sahaları netleşmemiş, uluslar arası hukuka göre en son halini almamış bir yapı içerisindeki aramalar gayri hukukidir. KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanı ve Güney Kıbrıs yerel yönetimiyle beraber ben bir uzlaşı içerisindeki bir noktanın hem bölgeye hem de ülkemize faydalar getireceğine inanıyorum.” dedi.

(FOTOĞRAF)