SAMSUN,() - SAMSUN Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şube Başkanı Mehmet Özdağ, Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki yurtta çıkan yangınla ilgili yaptığı açıklamada, "Yangın, bir kader değil, elektrik kontağı da önlenemez bir felaket kaynağı değildir" dedi.
Adana'nın Aladağ İlçesi'ndeki özel bir yurtta çıkan yangında 12 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ bir açıklama yaptı, bu facianın her yönüyle tartışılıp yanlışların tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Özdağ, "Tekrar bunun gibi acı olayların engellenmesi için çabalamamız gerekirken, yaşanan acı olayla ilgili yayın yasağı getirilerek olayın üstünün kapatılmasının gerekçesini de anlamak mümkün değildir. EMO’nun görüşleri ve itirazları dikkate alınmadan hazırlanan Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 19 Aralık 2007 tarihinde çıkartılmıştır. Elektrik Mühendisleri Odası olarak bugüne kadar yetkilileri uyarmaya çalıştık. Bugün yangın yaşanan yurt gibi binaları kapsam dışında tutarak, yangınlara ve ölümlere geçit veren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 19 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yönetmelik yayınlanmadan önce en üst düzey yetkililerle görüşmeye ve durumun vahametini anlatmaya çalışan EMO'nun karşılaştığı anlayış, 'Bunlar genç adamlar, atlayıp kaçarlar. Yurtlara, okullara yangın algılama sistemi kurmaya ne gerek var' olmuştur. İşte bu anlayışın sonucu 12 canımız gitmiştir. Bu yönetmelik ile ilgili EMO'nun açtığı dava, ilgili bakanlığın ve idarenin mahkeme kararlarını uygulamaması ve ısrarlı itirazları nedeniyle dokuz yıldır sonuçlanmamıştır. Şuanda EMO’nun açtığı dava karar düzeltme aşamasındadır. Bu nedenle yangında ölen çocukların sorumlusu siyasi iktidardır" dedi.
Yangın, bir kader değil, elektrik kontağının da önlenemez bir felaket kaynağı olmadığını belirten Mehmet Özdağ, "Yangının bir gün önce değiştirilen elektrik sayacından çıktığı ya da elektrik kontağı olduğu yönünde açıklamalar yapılmıştır. Yangının nedeninden daha önemli olan gerekli önlemlerin alınmamış olmasıdır. Elektrik kontağı önlenemez bir felaket kaynağı değildir. Can ve mal güvenliği açısından, artık akım anahtarlarının binalarda tesis edilmesi ve çalışır durumda olması sağlanmalı, bunun için denetlemeler yapılmalıdır" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI