Süleyman EKİN/ANTALYA, () - ELEKTRİK ve doğalgaza yapılan zamlı  protesto eden  Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Antalya Şubesi, bu zamların geri alınmasını istedi.
Masa üzerindeki mumlarla protestolu basın toplantısı yapan ESM Antalya Şube Başkanı Tanju İşeri, elektriğe ve doğalgaza ekim ayından geçerli yüzde 9 oranındaki zamlarla kamu emekçilerinin belinin iyice büküldüğünü ve bütün hesaplarının alt üst edildiğini söyledi. Asgari ücretlilerin ve emeklilerin maaşlarına bir simit parası kadar zam yapılırken, elektrik ve doğalgaza bir anda yüzde 9'luk zam yapılmasını 'insafsızlık' olarak nitelendiren Tanju İşeri, şöyle konuştu:
"Bu yıl içerisinde siyasal iktidar ile yetkili sendika Memur Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeyle kamu emekçileri tarihinin en ağır mağduriyetini yaşamıştır. Bu güne kadar her yıl enflasyon farkı kadar ek zam alan kamu emekçileri, tarihte ilk kez hak ettiği farkı alamamıştır. Bu elektrik zammıyla 4 kişilik bir ailenin en az elektrik gideri 90 TL olmuştur. Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zam gıdadan ulaşıma kadar bütün ürünlerin fiyatlarına aynı oranda yansımıştır. Yapılan bu zamla insanların yaşam koşulları yüzde 9 daha pahalı hale gelmiştir. Bu zamlarla insanlar tekrar gaz lambasına ve sobalara dönüş yapmak zorunda kalacaktır."
Tüketici fiyatlarında 2014 yılının ilk 8 ayı enflasyonunun yüzde 9.54 olarak gerçekleştiğini hatırlatan İşeri, "Kamu emekçilerinin ücretlerine ortalama yüzde 5-6 oranında zam yapan iktidar, elektrik ve doğal gaza yüzde 9 zam yaparak çalışanlarla resmen dalga geçmektedir. Hükümetin ve dağıtım şirketlerinin kur artışı ve kuraklığın arkasına sığınarak örtmeye çalıştıkları zammın gerçek nedenini görmek gerekir. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle birlikte dağıtım şirketlerinin desteklenmesi uğruna bu zam yapılmıştır" diye konuştu.
İNSANLAR KIŞ AYINDA MAĞDUR EDİLMEMELİ
Ak Parti hükümetinin 12 yıllık iktidarı boyunca enerjide tamamen dışa bağımlı bir politikayı tercih ettiğine işaret eden Tanju İşeri, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kendi öz kaynaklarımızı kullanmak yerine ithal kaynaklarla enerji üretimini tercih etmiştir. Bu ithal kaynaklarla enerji üretimi için Türkiye her yıl 60 milyar dolar ödeme yapmakta ve bu rakam cari açığın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Gerek AKP iktidarının enerji bakanları gerekse maliye bakanları enerjide acilen 'Milli Kurtuluş Savaşı Başlatılmalı' açıklamalarını yapmışlardır. Fakat bir yandan bu demeç verirken, bir yandan da aynı bakanlar ithal enerjiyle enerji üretim lisansları dağıtmaktadır. Bu çelişkiyi açıklamak mümkün değildir. Yapılması gereken, kamu yararı gözetmeyen yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçmektir. Kendi yerli kaynaklarımıza dayalı ülke yararına uygun kamusal bir elektrik üretim ve dağıtım politikası izlenmelidir. Soğuk kış aylarına girdiğimiz bu günlerde halkımızın alım gücü düşünülerek bu zamdan derhal vazgeçilmelidir. İnsanlarımız mağdur edilmemelidir."

FOTOĞRAFLI