Utku BOLULU/İZMİR, () - ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, çalışma koşulları iyileştirilmeden işçilerin ocaklara girmemesini, tüm kömür madenleri kamulaştırılmadan, güvenli hale getirilmeden çalıştırılmamasını ve gerekli önlemler alınana kadar ocakların kapatılmasını önerdi. EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş da, madenlerin durumuyla ilgili sorumlu gördüklerini belirttiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i istifaya çağırdı.
TMMOB Elektrik Mühendisleri İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 'İzmir Bölgesi Enerji Forumu' Mimarlar Odası Mimarlık Merkezi toplantı salonunda başladı. İki gün sürecek forumda İzmir Bölgesi'ndeki enerji görünümü, enerji yatırımları ve çevresel etki -sosyal etki, yenilenebilir enerji uygulamaları, enerji verimliliği uygulamaları ve enerji sistemleri tartışılacak.
'OCAKLAR KAPATILSIN, BAKANLAR İSTİFA ETSİN'
EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil forumun açılışında yaptığı konuşmada, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden kazalarına yönelik değerlendirme ve önerilerde bulundu. Yeşil, tüm kömür madenleri kamulaştırılmadan ve güvenli hale getirilmeden bu ocakların tamamının kapatılmasını önerdi. Çalışma koşulları iyileştirilmeden işçilerin bu ocaklara girmemesini isteyen Yeşil şunları söyledi:
"Soma katliamından sonra torba yasa ile sözde işçilere verilen küçücük haklar, taşeron firmalar tarafından bir şekilde geri alınmıştır. Örneğin madenlerde çalışan işçilerin maaşının 2 asgari ücretten az olamayacağı torba yasada olmasına karşın, patronlar buna karşı işçilerin yemek ve servis hizmetlerini vermeyerek maaşları gene istedikleri ücrete çektiler."
EMO İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş ise her türlü işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin ve mühendislik birikiminin hiçe sayıldığı, 19 yüzyıldan kalma üretim modelleriyle kömür üretiminin zorlanmasının Soma'da, Kozlu'da, Zonguldak'ta, Şırnak'ta ve en son da Karaman'da toplu işçi katliamlarına neden olduğunu söyledi. Ulutaş, "Enerji ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlarını, birincil derece sorumlu oldukları bu tablo nedeniyle istifaya davet ediyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI