Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, () - ELAZIĞ'da geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl ünlü şair Ali Şir Nevai adına yapılan Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, şairlerin katıldığı yürüyüşle başladı.
Elazığ'da bu yıl ünül şair Ali Şir Nevai adına düzenlenen 23'üncü Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, bugün şairlerin katıldığı yürüyüş ile başladı. Yürüyüşe, 11'i ülke dışından toplam 26 şair ile birlikte, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Öğretmenevi önünden mehteran takımının marşları eşliğinde başlayan yürüyüşe yağışlı havaya rağmen katılım yoğun oldu. Gazi Caddesi'nden İzzetpaşa Meydanı'na kadar yürüyen şairler, burada düzenlenen açılış programına katıldı.
Türkiye'den gelen şairler adına konuşan Yahya Akengin, "Hazar özlemiyle bu göle isim veren Atatürk'ün özlemi gerçekleşmiş oldu. Çünkü burada Türk dünyasının bütün şairleri 20 yıldan fazla zamandır buluşuyorlar, tanışıyorlar, etkileşiyorlar. Türkiye'nin ve Türk dünyasının dört bir yanından gelen şairler, bu ortak kültürün temsilcileridir. Biz her zaman şunu ifade etmeye çalışıyoruz. Türk dünyası bir büyük kültürün dünyasıdır. Çünkü ölmüş bir milleti dirilten yine kültürüdür. Küller arasından dirilişe yol açan yine kültürdür. Kültürünü koruyan bir millet bütün badireleri aşabilir, bütün sıkıntıları atlatabilir. Tarihimiz bu durumun emsalleriyle doludur" dedi.
Yurt dışından gelen şairler adına konuşan Azerbaycanlı şair Prof. Dr. Elman Binnatova ise, "Elazığ kocaman bir kapı oldu Türk dünyası için. Her sene yapılan Hazar Şiir Akşamları, Türkiye'nin ve Türk dünyasının en gözde ve abide olan şairler adına düzenlendi. Bu yıl Türkçe ustası olan ve 15. yüzyılın ikinci yarısında 'Farsça kadar Türkçe de şiirler yazılmaya layıktır' diyen Ali Şir Nevai adına düzenlenmesi de çok manidardır. Çünkü bu şair, kendisinin de dediği gibi, fermanla değil, Türkçe yazılan divanla ülkeleri fethetmiştir" dedi.
Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu ise konuşmasında, "Her yıl Türk'ün kültür ve gönül dünyasında bayraklaşan bir şairimizin, bir edebiyatçımızın adına düzenlediğimiz bu kültür faaliyetini bu yıl 'Türkçemin fezasına tabiatımın atını koşturdum, hayalin kuşunu kanatlandırdım, vicdanım bu hazineden sonsuz kıymetli taşlar aldı. Gönlüm bu gül bahçesinin türlü çiçeklerinden uçsuz bucaksız türlü kokular kokladı' diyen, Türkçe'nin bilim ve sanat yönünde varlığını sürdürmesi adına çalışmalarıyla asırlara hitap eden ünlü şairimiz Ali Şir Nevai adına düzenledik. Bugüne kadar Elazığ'da gerçekleştirilen Hazar Şiir Akşamları ile amacımız şiirin millet hafızasının çağlayanı olma gerçeğinden hareketle gönül ve kültür coğrafyamıza uzanmak, aynı kültürün mensupları arasında sevgi, dostluk ve kardeşlik bağlarını kuvvetlendirmek, Türk İslam dünyasını ortak değerler etrafında buluşturmak, hızla değişen ve gelişen dünya dengeleri karşısında düşünce, kültür ve birlik şuuru oluşturmaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI