Arif ARSLAN/BATMAN, () - EĞİTİM- Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, son günlerde bölgede artan okulların yakılması olayının doğru olmadığını, ancak anadilde eğitim hakkının verilmesi gerektiğini söyledi. 
Sendikanın Batman Şubesi'nin düzenlediği basın toplantısına katılan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, son günlerde sıkça tartışılan anadilde eğitim konusunu değerlendirdi. Anadilde eğitim hakkı verilmesi gerektiğini belirten Karaca, bu konuyla ilgili Diyarbakır'da yaşanan olaylarda 6'sı öğretmen 41 kişinin gözaltına alındığını belirterek şunları söyledi:
"Kuruluşumuzdan bugüne kadar, kurum olarak bilimsel, laik, demokratik, parasız ve anadilinde eğitim hakkıyla ilgili bir mücadele yürütüyoruz. Eğitim Sen kurulduğu günden beri eğitimin bilimsel bir temelde yapılması, kamusal bir hak olarak görülmesi, anadilde eğitim yapılması ve kamu okullarında parasız olmasını savunan bir sendikadır. Bu hafta içerisinde anadilde eğitim hakkını kullanmak için platformların, çeşitli çevrelerin attığı adım, okullar üzerinden Diyarbakır'da bu sabah birçok öğretmen arkadaşımızın, üyemizin gözaltına alındığını paylaşmak istiyorum. 6'sı öğretmen 41 kişi bu konuyla ilgili gözaltına alındı. Gözaltındaki arkadaşlarımızın mahkemeye çıkarma süreci devam ediyor." dedi.
40 BİN ÖĞRENCİ ZORLA İMAM HATİPLERE YERLEŞTİRİLDİ
TEOG sınavı nedeniyle velinin istememesine rağmen, öğrencilerin İmam Hatip ve mesleki okullara bilinçli yönlendirildiğini savunan Karaca şöyle devam etti:
"Bir takım zorlamalarla, gözaltına alınmalarla, baskılarla bu sorunun çözülemeyeceği aşikardır. Özelikle içinde bulunduğumuz son dönemde TEOG sınav sistemine göre öğrenciler, istemediği halde İmam Hatip ve meslek liselerine zorlandığı bir süreci yaşadık, yaşıyoruz. Türkiye genelinde 40 bin öğrenci zorla İmam Hatip liselerine yerleştirilirken, 4 bin öğrenci ise meslek liselerine yönlendirildi. Eğitim Sen olarak inançla bir sorunumuz yok. İsteyen öğrenci veya velilerimiz, istediği okula gidebilir. Ama zorla öğrencileri siyasal bir yaklaşımla, yönlendirmeyle istemedikleri halde bu okullara zorlamak, akla ve bilime aykırıdır."
GÖREVDEN ALINAN MÜDÜRLER
Eğitim sezonunun başlamasıyla, Eğitim Sen'li okul müdürlerinin hukuksuz bir şekilde görevden alındığını savunan Karaca, "Batman'da 28 okul müdürümüzden 5 okul müdürümüz kaldı. Türkiye genelinde Eğitim Sen'li okul müdürleri yüzde 4'e düştü" dedi.
FOTOĞRAFLI