Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR - İbrahim YILDIZ / İstanbul, () - İTALYA'da 1 yıldır yaşayan Burkina Faso vatandaşı M.D. (28), Milano'dan İstanbul'a gelirken uçakta ateşi yükselince "Ebola" şüphesiyle Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü doktorları tarafından kontrol altına alındı. Yapılan muayene sonucunda M.D'nin boğaz iltihaplanması hastalığı olan "faranjit" olduğu belirlendi. M.D. de İstanbul aktarmalı olarak Burkina Faso'ya uçtu.

Milano'dan İstanbul'a gelen M.D., uçakta ateşi yükselip terlemeye başlayınca THY uçağının kabin amiri tarafından durum pilota bildirildi. Pilot, Atatürk Havalimanı uçuş kulesiyle temasa geçerek olayı aktardı ve uçağın altına sağlık ekibi istedi.

Saat 16.00'da Atatürk Havalimanı'na inen THY uçağı apronda açık bir alana park etti. Uçak altına gelen sağlık ekipleri içeriye girerek şüpheliye müdahale etti. Yapılan kontrolde, M.D'nin boğazında faranjit olduğu ve bu nedenle ateşinin yükseldiği belirlendi.

M.D. ise yaptığı açıklamada, uçağa Milano'da zor yetiştiğini ve koşmak zorunda kaldığı için terleyip ateşinin yükseldiğini iddia ederek, ayrıca soğuk su da içtiğini söyledi.

Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü hekimliğinden öğrenildiğine göre, ebola için kritik olan bölgeden gelmediği ve o bölgelerde aktif seyahat etmediği için, İstanbul'a transit olarak gelen M.D.'nin gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra başka bir THY uçağı ile saat 17.30'da Burkine Faso'ya uçtuğu bildirildi.

Bu arada, Milano-İstanbul seferini yapan ve M.D.'yi getiren THY uçağı da yolcular boşaltıldıktan sonra özel bir ekip tarafından ilaçlandı.