ÇANAKKALE merkeze bağlı Dümrek Köyü'nde, 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı' kapsamında 'Tarla Günü' düzenlendi.
Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, AK Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Babacanoğlu, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler kentte düzenlenen tarla gününe katıldı. Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ülkede yaklaşık olarak 1 milyon 810 bin dekar alanda, yaklaşık 13 milyon ton civarında bir domates üretimi gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'nin domates üretimi bakımından dünyada 4'ncü sırada olduğunu belirten Karadağ, "Çanakkale'de her geçen gün domates üretimi profesyonel hale gelmekte. Üretim ve domates kalitesi olarak daha iyi boyutlara ulaşabilmekteyiz. İlimizde her yıl aynı olmamakla birlikte 90 ile 100 bin dekar alanda 2 bin 700 çiftçimizle 600 bin ton civarında domates üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu da bizi ülkemiz içerisinde domates üretiminde 6'ncı sıraya yerleştirmektedir" dedi.
Konuşmaların ardından 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor' domates yarışmasında ürettiği 'Ege Pembesi' çeşidi domatesiyle birinci olan Ayşe Türker'e, 14 çuval organik gübre; 'Troy domatesi' ile ikinci olan Kerim Yavuz'a 12 çuval organik gübre; 'Tyfrene' domatesi ile 3'üncü olan Gülten Çetinkaya'ya 10 çuval organik gübre ve katılım belgeleri, protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Ayrıca "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" domates yarışmasına katılan tüm üreticilere 4'er çuval organik gübre hediye edildi. Etkinlik kapsamında domates güzeli ise Lorin Gülbey oldu. Ege pembesi cinsi domatesiyle birinci olan Ayşe Türker, "Çiftçilikle uğraşıyorum. Kendimi bildim bileli domates yetiştiriyorum. Domates çeşitlerini hem üretiyorum. Hem de pazarlıyorum. Tarım İl Müdürlüğünün katkısıyla ege pembesi domatesi diktim. Birinci oldum. Çok mutluyum. Tadı ve lezzeti organik olduğu için çok güzel. Yerli ve organik olduğu için çok değerli. Zaten tadından da bariz bir şekilde anlaşılıyor. Pazardaki satışta da ege pembesi domatesine talep eden çok müşterim var. Pazarı da çok. Bu yüzden diğer domateslerden fiyatı biraz daha yüksek gidiyor. Onlar 1 liraya gidiyorsa, bu domatesler 2 liraya gidiyor. İyi ki dikmişim. Diğer üreticilere de tavsiye ediyorum" diye konuştu.
Tarla gününe katılan 13 yaşındaki Rümeysa Türker ise, tarladaki pembe domatesin tadına bakarak, herkesi pembe domatesi yemeye ve almaya davet etti. Ödül töreninin ardından tarla günü kapsamında "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" domates yarışmasında ürettiği Ege Pembesi domatesi ile birinci olan Ayşe Türker'in tarlasında yetişen organik domates çeşitlerini katılımcılar inceledi ve tadına baktı.
Tarla günü, katılımcılara üretimi yapılan organik ürünlerin ikram edilmesiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI