Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), () - TÜRK Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Donanma Komutanlığı'nın en büyük ikmal gemilerinden olan 'TCG Yarbay Kudret Güngör', İzmit Körfezi'nde eğitim tatbikatına çıktı. Savaş gemileri ile helikopterlerin de katıldığı eğitim tatbikatında çarpıcı görüntüler ortaya çıktı.
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ndeki Donanma Komutanlığı'nın Poyraz Limanı'ndan İzmit Körfezi'nin Karamürsel açıklarına doğru yol alan 'TCG Yarbay Kudret Güngör' gemisinde tatbikat öncesi Lojistik Destek Gemileri Komodoru Deniz Kıdemli Albay Metin Çulcu tarafından bilgilendirme brifingi verildi. Donanma Komutanlığı'nda bulunan 7 lojistik destek gemisinin çok amaçlı kullanıldığını söyleyen Kıdemli Albay Çulcu, "Gemilerimiz muharip unsurların akaryakıt, su ve malzeme ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadır. Akaryakıt depolarının bütünleme ikmallerini ve depolar arası akaryakıt transfer faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Yara alan, karaya oturan, arıza yapan gemilerin yedeklenmesini sağlıyoruz. Eğitim maksatlı hedef yedeklemesi ve torpido atışlarında hedef gemisi görevini icra etmek, torpidoları denizden alma, gemi yangınlarına müdahale etme ve insani yardım harekatına destek sağlama görevlerini icra eder" dedi.
'DONANMANIN EN BÜYÜK GEMİSİ'
Deniz Kıdemli Albay Çulcu, 'TCG Yarbay Kudret Güngör'ün lojistik gemisinin Donanma Komutanlığı'ndaki en büyük gemi olduğunu söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:
"Tam yüklüyken 19 bin 253 ton ağırlığa sahip olan gemi, 9 bin ton askeri dizel yakıt, 430 ton jet yakıtı, 2 bin 600 ton su taşıyabiliyor. Geminin güvenliği bir adet yakın savunma silahı Phalanx ve 2 adet 35 mm top ile sağlanıyor. Diğer gemilere açık denizde seyir halindeyken de yakıt desteği sağlayabilen gemi, saatte 415, dakikada ise ortalama 7 ton yakıt aktarabiliyor. Denizde Türk savaş gemileri için lojistik üs görevi gören gemi ismini, TCG Muavenet Gemisi'nde yaşamını yitiren şehit Yarbay Kudret Güngör'den aldı."
'DENİZ ŞAHİN'İ YARALI TAŞIDI
Tatbikat, akaryakıt gemisi olan 'TCG Albay Hakkı Burak' gemisi, 'TCG Mızrak' gemisine şamandırada akaryakıt ve su ikmali yapmasıyla başladı. Ardından Karamürsel açıklarında senaryo gereği kaza yapan 'TCG Yüzbaşı İhsan Tulunay' gemisi, 'TCG Darıca' gemisi tarafından kontrollü olarak kıyıya çekildi. 'TCG Salih Reis' gemisinde yaralanan bir personel, 'Deniz Şahin'i olarak adlandırılan Deniz Kuvvetleri'ne ait Sikorsky ‘Sea Hawk’ helikopteri ile 'TCG Yarbay Kudret Güngör' gemisi revirine nakledildi. Burada ilk müdahalesi yapıldıktan sonra yaralı hastaneye sevk edildi. Helikopter daha sonra kalkış yaparak 'TCG Salih Reis' gemisindeki arıza nedeniyle ihtiyaç duyulan hava savunma silah sistemi ait yedek parçayı nakletti.

FOTOĞRAFLI