Turgay İPEK/ERZURUM, () - ERZURUM'u doğal afetlerden korumak için 481 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği devam ediyor. Pir Ali Baba'nın türbesinin bulunduğu dağa ekmek dolu bir kamyonetle giderek yaban hayat için doğaya 1001 ekmek bırakan esnaf Muhittin Olçun, "Hatim geleneği kapsamında ben de her yıl doğadaki hayvanlar için 1001 ekmek bırakıyorum. Çünkü yaban hayata bakmazsanız doğada yiyecek bulamayan yırtıcılar evinize kadar gelir" dedi.
Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, geçen 15 Aralık'ta başlayan 'Binbir Hatmin' duası devam ediyor. 481 yıldır süren bu geleneğin merkez Palandöken ilçesine bağlı Dutçu Köyünde oturan Pir Ali Baba'nın, 'Eğer her yıl Binbir hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (depremden) korur' sözü ile başladığını ifade eden 44 yaşındaki Muhittin Olçun, Pir Ali Baba'nın ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirinin tamamını Binbir hatmin okunması için vakıf ettiğini bildirdi. Esnaflığın yanı sıra din adamlığı ve televizyon programcılığı da yapan Olçun şunları söyledi:
"Her yıl kış mevsiminde okunan Binbir hatim zamanı Pir Ali Baba'nın türbesinin bulunduğu dağa 1001 ekmek getirip bırakıyorum. Burası Binbir hatimlerinin başladığı yerdir. Doğal afetlerin çok olması üzerine Pir Ali Baba'ın başlattığı hatimler günümüze kadar gelmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in yardımları ile bu yıl da türbe civarkına 1001 ekmek bıraktım. Sibirya soğuklarının yaşandığı bu günlerde doğaya bıraktığım 1001 ekmekle yaban hayvanlar uzun bir süre aç kalmayacak. Bu bizim insani görevimiz. İnsanların aç kalmaması gerektiği gibi yaban hayvanlarının da aç kalmaması gerekiyor. Ben yaşadığım sürece Binbir hatim ayında buraya 1001 ekmek bırakmaya devam edeceğim."
Ekmekleri belediye görevlilerinin yardımı ile karla kaplı Pir Ali Baba'nın türbesine yakın karlar üzerine bırakan Muhittin Olçun daha sonra aynı yerde Kuran-ı Ker'im okuyup, devlet büyükleri, Türk halkı ve savaşlar yüzünden evsiz, yurtsuz kalanlar için dua etti.