Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla), () - MARMARİS Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, 'Muğla İli Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi' ile ilgili çalışmaların güvenilirliği konusunda şüpheleri olduğunu söyledi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Muğla İli Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Eğitim Toplantısı, geçen 21 Ocak'ta Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki Cettia Otel'de gerçekleştirildi. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya toplantıdaki konuşmasında, bir yıl içinde 16 Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nin yanı sıra tüm alanların bilimsel olarak incelenip, korunması gereken yerlerin yeniden belirlenip, derecelendirileceğini söyledi. İyimaya, alınacak kararın kesin olacağını ve değiştirilmesinin ise bilimsel olarak karar alındığı için zor olacağını kaydetti.
İyimaya'nın projeyle ilgili verdiği bilgilerin kendisini endişelendirdiğini belirten Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, bugün ofisinde basın açıklaması yaptı. Muğla İli Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi'yle ilgili çalışmaların güvenilirliği konusunda şüpheleri olduğunu belirten Ersan, bilimsel incemelerde görev alan bilim adamlarının bölgeyi tanımadığını ileri sürdü. Ersan, "Geçtiğimiz günlerde doğal SİT alanlarının yeniden belirlenmesi ile ilgili Marmaris'te bir toplantı yapıldı. Beraberlerinde bir heyet getirdiler. Heyette İstanbul, İzmir ve Ankara'dan gelen bilim adamları olduğu söylendi. Özelliğini kaybeden SİT alanları ve yeniden belirlenmesi için yapılan bu toplantıya bir hassasiyet oluştu. Bilimsel denilen bu projeyi bölgeyi tanımayan bilim adamları nasıl sonuçlandıracaklar. Heyetin içerisinde bu bölgeyi bilen bilim adamlarımız ve bölge üniversitemiz yok. Toplantıda dahi çağrılmadılar. Bu nedenle bu toplantının şeffaflığını çevreciler olarak kabul etmiyoruz" dedi.
'OSMAN İYİMAYA KANUNLARI GELİYOR' İDDİASI
3 gün süren toplantının ikinci gününde araziye çıkıldığını hatırlatan Ersan, "Bu arazi çıkışı manidardır. SİT alanlarımızı işgal eder gibi dolaştılar. Ayrıca ne muhtarlarımızın ne de bölge halkının böyle bir çalışmadan haberi yok" diye konuştu.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya'nın toplantıda yaptığı açıklamalara göre, heyetin aldığı herhangi bir karara itiraz edilemeyeceğine dikkati çeken Ersan, şunları söyledi:
"Çünkü karşımıza Osman İyimaya Kanunları çıkacak. Bu kanulara göre, doğal SİT alanları için hiç bir itiraz kabul edilmeyecek. Hukuk eskisi gibi olmayacak, SİT Projesi'ne yargı yolu kapatılacak. Yaptırımlar, kesinlikle değiştirilemeyecek, zorlaştırılacak. Muğla'da kesin kararlar ortaya konulacak. Tüm bu maddeler ilimize verilen bir ceza gibidir. Bu bilimsel araştırma sonucunda özelliğini yitiren araziler için aklımıza ilk gelen tahsis, ihale ve imara açılmadır. Bu işin özü budur. Aldatılıyoruz. Tüm bu nedenlerden dolayı bu projeyi ve bilimselliğini asla kabul etmiyoruz. Bu heyetin bir an evvel geri çekilmesini istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI