Cem ULUCAN/AYDIN, () - AYDIN İl Emniyet Müdürlüğü, yılın ilk 8 ayında hırsızlık ve yankesicilik suçlarında geçen yılın aynı dönemine göre azalma olduğunu, ancak aile içi şiddet rakamlarında yüzde 60 oranında artış olduğunu açıkladı. Adnan Menderes Üniversitesi Psikiyatri Servisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vesile Altınyazar ise şiddetin artmadığını belirterek, "Artan şiddet oranı değil. Kolluk kuvvetlerine başvuruda artış var. Şiddet gören kadınların yüzde 70'i güvenlik güçlerine başvurmuyor" dedi.
Aydın İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2013 yılının ilk sekiz ayı ile 2014 yılının ilk sekiz ayı değerlendirildi. 2013 yılının ilk 8 ayında bin 909 hırsızlık olayının meydana geldiği, 2014 yılının aynı döneminde ise bu rakamın bin 382 olduğu kaydedilerek, yüzde 28 oranında azalma görüldüğü açıklandı. Aynı çalışmada yankesicilik olaylarının 329'dan 177'ye inerek, yüzde 46 oranında düştüğü belirtildi. 2013 yılında gerçekleşen aile içi şiddet olaylarının ise 913 olduğu, ancak 2014 yılında bin 570'e yükseldiği ve yüzde 60 oranında arttığı bildirildi.
Kadınların yüzde 40'ının şiddete maruz kaldığını söyleyen Adnan Menderes Üniversitesi Psikiyatri Servisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vesile Altınyazar, "Hükümetin son dönemde aldığı önemler var. Ancak Türkiye'de kadınların yüzde 40'ı şiddet görüyor. Neredeyse 3 kadından ikisi şiddete maruz kalıyor. Bunların da birçoğu güvenlik güçlerine başvuruda bulunmuyor. Şimdi açıklanan rakamlar da aslında buzdağının görünen yüzü. Celal Bayar Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada şiddet gören kadınların yüzde 70'inin adli makamlara gitmediğini görüyoruz. Adli makamlara başvuran kadın sayısı yüzde 30. Geçtiğimiz yıl ile bu yılki fark sadece başvuruların artmasından kaynaklanıyor. Artan şiddet değil, başvuru" diye konuştu.
"ŞİDDET GELENEK HALİNE GELMİŞ"
Aile içinde yaşanan çatışmaların çözümünde şiddetin tercih edildiğini söyleyen Altınyazar, "Küçük yaşlarda ailesinde şiddet gören veya şiddete şahit olan çocuklar da büyüdüklerinde şiddeti bir çözüm stratejisi olarak görüyor. Çatışma çözme becerisinden yoksun olan bireylerin tercihi bu oluyor. Bu oran Türkiye'de yüzde 72. Şiddet ülkemizde nesilden nesile, kuşaktan kuşağa aktarılmış bir gelenek haline gelmiş durumda" dedi. Altınyazar, aile içi şiddet olaylarında maddi ve iş yerinde yaşanan sıkıntıların da etkili olduğunu söyledi.
"PSİKOLOJİK DESTEK ALINMALI"
Şiddetin her sosyo-kültürel seviyede yaygın olarak görüldüğünü de söyleyen Doç Dr. Vesile Altınyazar, "Şiddet, her kesimde yaygın olarak görülüyor. Yaşadığı şiddeti adli makamlara bildirmeyen kadınların çoğu da 'çok ciddi bir durum değildi' diyenlerin yanı sıra bu durumdan utanan, korkan ve boşanmayı düşünmediği için eşinin değişmeyeceğini düşünenler var. Çiftler, mutlaka yardım almalı, psikolojik destek ve evlilik terapisi şiddetin çözümünde faydalı olabilir. Diğer yandan kadının ciddi bir sosyal desteğe ihtiyacı var" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI