DİYARBAKIR'da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nce Okmeydanı'nda 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların protesto edilmesi amacıyla düzenlenen yürüyüşe polis izin vermeyince gerginlik çıktı. Yapılan görüşmeler sonrasında yürüyüşe izin verildi.
Diyarbakır Pir Sultan Abdal Derneği'nce Okmeydanı'nda çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybetmesini protesto etmek amacıyla saat 13.00'da yürüyüş düzenlendi. Ofis Semti'nden başlayacak yürüyüş için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Kalabalığın yanına gelen polis yetkilisi, Valilik'ten izin alınmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi.
Polis Müdürü ile konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman, "Okmeydanı'nda 2 Alevi katledildi. Onları anmak için yürüyüş yapmakta ısrarlıyız" dedi. Bunun üzerine Emniyet Müdürü Akın Karatay, Dernek Başkanı'na, "Kim katletti?" diye sordu. Koluman'ın, "Sizin meslektaşlarınız katletti" demesi üzerine polis müdürü "Avukat bey yargısız infaz yapıyorsunuz" karşılığını verdi.
'POLİS SİMİT SAT ONURUNA SAHİP ÇIK' SLOGANI
Yapılan görüşmelerin ardından polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini ses yayın aracından kalabalığa duyurdu. Bunun üzerine grup yürüyüşe geçince, çevik kuvvet tarafından önleri kesildi. Grubun yürüyüşte ısrar etmesi üzerine kısa süren bir arbede yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından çevik kuvvet ekipleri kalabalığın etrafını sararak, güvenlik kordonu oluşturdu. Bu sırada toplanan kalabalık sık sık, 'Polis simit sat onuruna sahip çık' sloganı attı. Yapılan görüşmelerin ardından grubun Koşuyolu Parkı'na kadar yürüyerek basın açıklaması yapmasına izin verildi. Yürüyüş sırasında sık sık Türkçe ve Kürtçe olarak 'Yaşasın halkların kardeşliği', 'Katil devlet hesap verecek' sloganı atıldı.
'GEZİ'DE KATLEDİLENLERİN HEPSİNİN ALEVİ OLMASI TESADÜF DEĞİL'
Grubun yürüyerek Koşuyolu Parkı'na gelmesinin ardından 20 sivil toplum örgütü ve siyasi parti adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman tarafından bir açıklama yapıldı. Okmeydanı Cemevi'ne yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu söyleyen Koluman, "Bu saldırı Aleviler'in ibadethanesi olan cemevlerine tahammülsüzlük ve saygısızlıktır. Cenaze hazırlıkları sırasında Uğur Kurt canımızın katledilmesi bilinçlidir. Gezi başkaldırısı sırasında kaybettiğimiz canların tümünün Alevi olması tesadüf değildir. Aleviler bu oyunların ve karanlığın farkındadır. Aleviler, bu ülkenin barışı ve huzuru için vardır. Aleviler ortak vatan, kardeşçe bir yaşam istemektedir. Hükümeti ve sistemi uyarıyoruz. Elinizi Aleviler'in üstünden çekin" dedi.
Grup ardından olaysız dağıldı.

FB(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)