Felat BOZARSLAN - Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen adli yıl açılış töreninde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, devlet erkanının Ankara'da yapılan adli yıl açılış törenine katılmamasını eleştirdi. Elçi, "Ankara'da yapılan törene Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın Danıştay'ın kuruluş yıldönümündeki konuşması gerekçe gösterilerek başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan ve Adalet Bakanı dahil hiçbir hükümet yetkilisinin katılmaması kabullenebilir bir durum değildir" dedi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli yılın açılışı nedeniyle Adliye Sarayı önünde bir tören düzenlendi. Düzenlenen törene Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan solmaz, Adalet Komisyonu Başkanı Cihan Kart, Baro Başkanı Tahir Elçi, Emniyet Müdür vekili İbrahim Murat Yavuz, çok sayıda avukat ve yargı personeli katıldı. Yargı mensuplarının bu yıl düzenlenen törene yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende Atatürk anıtına Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Bölge İdare Mahkemesi ve Baro Başkanlığı çelengi bırakıldı. Törenin ardından davetliler adliye binasında verilen kokteyle katıldı. 
"YARGIDA TAM BİR KAOS YAŞANMAKTADIR"
Adli yalın açılış töreni nedeniyle Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar da Adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Baro Başkanı Tahir Elçi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yargının tarafsızlığının hep sorun olduğunu söyledi. Geçen yıl yargının içinde bulunduğu içler acısı durumun tüm çıplaklığı ile ortaya çıktığını belirten Elçi, "Bir yandan yargı içindeki ideolojik- politik gruplaşmaların varlığı ayyuka çıkmış, bir yandan yargı içindeki bir yapının tasfiyesi gerekçe gösterilip yargıya müdahaleler yapılmaktadır. Yargıda tam bir kaos yaşanmaktadır. Toplumun yargıya ve adalete olan çok sınırlı güveni de tümüyle aşınmış Anayasa Mahkemesi'nin istisnai bir-iki kararı dışında Türkiye'deki yargının adalet üretmediğini artık herkes anlamıştır" dedi.
Yetkililerin öteden beri savunma mesleğinin temsilcisi avukatları yadsıyıcı ve dışlayıcı tutumunun, bu yıl Ankara'daki adlı yıl acılışı töreni ile bir kez daha gözler önüne serildiğini ifade eden Elçi, "Ankara'da yapılan törene Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın Danıştay'ın 146'ncı kuruluş yıldönümündeki konuşması gerekçe gösterilerek başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan ve Adalet Bakanı dahil hiç bir hükümet yetkilisinin katılmaması kabullenebilir bir durum değildir. Türkiye Barolar Birliği Başkanı'nın konuşması uzun ve rahatsız edici bulunmuşsa da yargının asli bir unsuru olan savunmanın temsilcisinin açıklamalarını dinlemek, ona tahammül etmek demokratik bir ülkede ifade özgürlüğünün ve savunma hakkına saygının bir gereğidir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI