Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR merkez Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Mustafa Kılıç, kentte yok olmaya yüz tutan dengbej geleneğini (destancı) yaşatmak amacıyla 'Bir köy bin tebessüm' projesini başlattı. Kürtçe ve Zazaca ezgilerin seslendirildiği etkinlikte köylüler hem söyledi hem oynadı.
Kayapınar Belediyesi'nin 'Bir Köy bin tebessüm' projesi etkinlikleri ilk olarak Kaldırım Köyü'nde başlatıldı. Belediyeye kayyum olarak atanan Kaymakam Mustafa Kılıç, belediye çalışanları ve köylülerin katıldığı etkinlikte yoğun güvenlik önlemleri alandı. Etkinlik kapsamında köy meydanında dengbejler (söyleyip anlatanlar) stran (türkü) ve Kilam (uzun hava) söyledi, köylüler büyük keyif ile dinledi. Köylüler de dengbejlerin söylediği türküler eşliğinde halaylar çekti. Köylülerin eğlence sırasında halay çekerken, damlardaki Özel Harekat timlerinin görevlilerin de halay çektiği gözlendi.
Kaldırım Köyü halkının sorunlarını da dinleyen Kayapınar Kaymakamı Mustafa Kılıç, yok olmaya yüz tutmuş bir geleneği canlandırmak amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi:
"Diyarbakır'a ilk geldiğimde dengbej kültürünü duymuştum zaten halk edebiyatı, halk ozanlarına hayranlığım var. Onlarla ilgili çalışmalarım da var. Bu kültürü yaşatmaya karar verdik. Köylerde de bu kültür kaybolmaya yüz tutmuştu. Yüz yıllardır süren geleneğin Diyarbakır'da yok olması hoş bir şey değil tabi ki. Bizde Kültür Müdürlüğümüzle bir çalışma yaptık, dengbejlik yapanlarla bir araya geldik. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösterin, köylerde bu geleneği tekrar canlandıralım dedik. Muhtarlarımızla vatandaşlarımızla konuştuk onlarında hoşuna gitti. Böyle bir geleneği tekrar başlattık köy, köy geziyoruz. Akşamları evlerde bir araya geliyorlar. Güzel bir kültür yaşayacak ve devam edecek."
Bu kültürün yaşatılması için belediye olarak her türlü desteği vereceklerini belirten Kaymakam Mustafa Kılıç, "Bu kültürün tekrar hayata geçmesi yeniden canlanması için bundan sonra da artarak devam edecek. Vatandaşlarımız tekrar bu sayede kardeşlik duygularını canlandırıyor. Çocuklarına aktaracaklar, dengbej geleneğini sürdüren çocuklar olacak. Onlarla da ilgili gerekirse eğitim çalışmaları başlatacağız. Eski köy odalarını yeniden canlandıracağız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI