DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, kentte kadına yönelik şiddeti engellemek ve destek vermek için acil destek hattı ile ilk adım istasyonları kurduklarını açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Kadın Daire Başkanlığı, Kadın Merkezi temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısında, kadına yönelik şiddeti engellemek için iki projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Kadına yönelik şiddet konusunda kadınların farkında olması ve itiraz etmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Kışanak, "Bütün kadınların şiddete 'dur' diyebilecek güçte olduğunu hissetmesi gerekiyor. Bu konuda da kadınların yalnız olmadığını hissettirecek kurumsal bir yapının olduğunu görmeleri gerekiyor.
Biz sadece kendiliğinden imkanlarını zorlayarak herhangi bir kadın kurumuna ya da belediyenin kadın birimlerine başvuran kadınlara değil bu imkanları olmayan kadınların da şiddete uğradığı zaman başvurabileceği bir mekanizma oluşturmak istedik. Çünkü kadına yönelik şiddette en önemli engel buydu. Kadınlar hızlı bir şekilde güvenilir bir adrese seslerini duyurmak istiyorlar. Ve o çığlığı duyacak bir kurumun varlığı kadınlar güç veriyor. O nedenle biz kadına yönelik şiddeti önlemek için acil destek hattı kurduk. 444 79 49 hattımızı tüm iletişim araçlarıyla kadınlarımıza duyurmak istiyorum"dedi.

Başta Diyarbakır merkez ve ilçelerde, köylerde şiddete uğrayan tüm kadınlara hizmet vereceklerini belirten Kışanak, "Şiddete uğrayan bir kadın ya da yakınında şiddete uğrayan bir kadın gördüğünde arayıp destek isteyebileceği bir hat. Bu hattımız hafta sonları da dahil olmak üzere 24 saat çalışıyor. Telefonun başında 4 kadın arkadaşımız nöbetleşe sürekli görev yapacaklar. Bu kadın arkadaşlarımız kadına yönelik şiddet konusunda uzman kişiler nasıl konuşacaklarını ve destek olacaklarını çok iyi bilen arkadaşlar. Aynı zamanda Kürtçe ve Türkçe'yi çok iyi kullanıyorlar. Karşıdaki kadın hangi dili biliyorsa bu hattımızı rahatlıkla arayarak şikayetini yapabilir destek talep edebilir. Kendisine 7-24 her türlü destek sunulacak" dedi.

Başkan Kışanak, kadınlara çağrıda bulunarak, "Yalnız değilsiniz size bir telefon kadar yakınız, günün herhangi bir saatinde rahatlıkla arayabilirsiniz. Diyarbakır Büyükşehir belediyemiz bütün arkadaşlarımız sizin yanınızdadır. Kadınlar bize ulaştıkları anda en kısa zamanda kendilerine yardım edecek mekanizmamız var. Bu sadece merkezden yönlendirilecek bir mekanizma değil, bu çağrı hattına ulaştıktan sonra arkadaşlar söz konusu vakanın en yakınındaki birimi haberdar ederek gerekli desteği sunacaklar. Sadece fizikisel şiddet durumunda değil, ekonomik, hukuksal ve psikolojik destek arayışınız yani bir kadın dost aradığınızda bu telefonu arayabilirisiniz. İllaki şiddetin fiziksel şiddet boyutuna ulaşmasını beklemeden size yönelik herhangi bir kısıtlayıcı iradenizi engelleyici size baskı uygulayan ve zorlayan herhangi bir durumla karşılaşırsanız destek isteyebilirsiniz. Küçük yaşta evlilikler, kuma, berdel, cinsel istismar, aile içi ensest ilişki, psikolojik ve hukuksal desteğe ihtiyacınız olduğunuz zaman bütün bu konularla ilgili bu hattımızı arayarak destek isteyebilirsiniz. Bütün kurumsal imkanlarımızla ve kadın dayanışma duygularıyla sizinle birlikteyiz" dedi.
Kentte kadınlar için 3 sığınma evinin bulunduğunu söyleyen Kışanak, Kayapınar Belediyesinin bir sığınak daha açma çalışmasını sürdürdüğünü söyledi.

Kışanak, "Kentimizde sığınağımız var. Ancak gördük ki öncelikli olarak şiddetle ilgili acil durumlarda başvuruyu alacak ilk acil destekleri sunacak, belki de kısa sürede sorunları çözebilecek olanakları yaratacak. Bir mekanizmaya ihtiyacımız vardı. O nedenle de bir ilk adım istasyonu kurduk. Şiddet mağduru kadınlar ilk geldiklerinde onları ağırlayacağımız bir mekanımız var. Uzun süreli sığınıkta kalma kararı kadın verdikten sonra ve bunun ihtiyacı ortaya çıktıktan sonra bir sığınağa yönlendirilecek. Ancak geçici acil destek sunmak üzere bizim bir ilk adım istasyonumuz var. Buraya gelen kadınlara her türlü destek sunulacak. Şu anda kentimizde 3 tane sığınağımız, bir ilk adım istasyonumuz var" dedi.
Kışanak, açıklamalarının ardından 444 79 49 numaralı acil destek hattını arayarak görevliden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kentte hizmete giren acil destek hattı ile ilk adım istasyonunun güvenlik gerekçesiyle yerlerinin gizli tutulduğu belirtildi.