Ramazan YAVUZ- Serdar SUNAR / DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR'da 1915'deki olaylarda ölen Ermenilerin anma törenine katılan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, "Uluslararası hukuka göre Ermeni halkının yaşadığı uygulama soykırımdır" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını pozitif bir adım olarak gördüğünü söyleyen Elçi, "Bizim talebimiz Ermeni halkının yaşadığı hakikatin ortaya çıkması, soykırımın tanınması ve bu soykırıma uğrayan mağdur Ermeniler için adaletin gerçekleşmesidir" diye konuştu.
Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ndeki Anzele Parkı'nda Ortak Vicdan Anıtı önünde, DTK Halklar ve İnanç Komisyonu öncülüğünde, aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Barosu, İHD'nin de bulunduğu sivil toplum örgütleri, 1915 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitiren Ermenileri andı.
'SÜRYANİLER DE KATLEDİLDİ'
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 24 Nisan 1915 tarihinde Ermeni halkının en büyük felaketlerden birini yaşadığını, Kürt toplumu olarak kardeş Ermeni halkının bu acısını paylaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Soykırımda, tehcirde yaşamını yitiren masum Ermenileri bugün burada Diyarbakır'da saygıyla anıyoruz. Aynı tarihte Ermeni halkının yanı sıra, bu toprakların en kadim halklarından biri olan Süryani halkı da benzer bir uygulamaya soykırımla maruz kaldı. Bu kardeş halkın da acısını paylaşıyoruz."
'SOYKIRIM TANINSIN'
Tahir Elçi, Başbakan Erdoğan'ın Ermenilere dönük taziye dileklerini içeren açıklamasını olumlu bulduklarını da vurgulayarak şöyle dedi:
"Başbakan'ın açıklaması, genel itibariyle sorunu bundan böyle daha rahat tartışma fırsatı yaratmıştır. Başbakan'ın açıklamasını pozitif bir adım olarak görüyorum. Ancak şüphesiz bu açıklama bu sorunun tam bir karşılığı değildir. Bizim talebimiz Ermeni halkının yaşadığı hakikatin ortaya çıkması, soykırımın tanınması ve bu soykırıma uğrayan mağdur Ermeniler için adaletin gerçekleşmesidir."
BDP'Lİ TAN: ZALİMLERİ LANETLİYORUZ
Merkezi Londra'da bulunan Dominas Enstitüsü'nün direktörü tarihçi ve yazar Ara Sarafyan da, 1915 yılında Ermeni ve Süryani yıkımından sonra diğer pek çok dini ve sosyal grupların özellikle de Kürtler, Yezidiler ve Alevilerin devletin zulmüne uğradığını söyledi. 
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise acıların yarıştırılarak değil, acılar paylaşılarak zalimlerin lanetlenerek yeni bir dünya kurulabileceğini anlattı. Tan, "Bizim inancımıza göre mazlumun dini, dili, rengi milleti sorulmaz. Mazlum her yerde mazlumdur. Bugün 24 Nisan gününde de Ermeni halkının uğradığı büyük felaketi, soykırımı anarken bütün zalimlere lanet okuyoruz. Mazlumlara ve mağdurlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Yeni bir dünya kurulsun artık bunlar olmasın diyoruz" diye konuştu.

Rİ,SS(GG/COŞ) (FOTOĞRAFLI)