BİTLİS'’in Ahlat İlçesi'nde emekli tarih öğretmeni İsmail Yurttaş, TRT1' de yayımlanan 'Diriliş Ertuğrul' dizisinde gösterilen Kayı Boyu'nun Halep'e gitmesi olayının gerçek dışı bir kurgu olduğunu söyledi. 'Ahlat Tarihi' ve 'Müze Kent Ahlat' adında 2 tarih kitabı bulunan Yurttaş, Kayı boyunun 170 yıl Ahlat'ta yaşadığını, tarihçilerin de bu konuda fikir birliği içinde olduklarını belirtti.
Türk tarihi açısından önemli bir değer sahip olan ve Selçuklu döneminden kalma kalıntı ve mezar taşlarıyla bilinen Ahlat'ta emekli tarih öğretmeni Yurttaş, 'Diriliş Ertuğrul' dizisini eleştirdi. Yurttaş, Kayı Boyu'nun Halep’e gitme olayının olmadığını öne sürdü. Kayı Boyu'nun Yeni Merv yolu üzerinden Ahlat’a geldiğini, ilçede günümüzde halen adı Kayı Mahallesi olan mevkiye yerleştiklerini ve 170 yıl boyunca da burada kaldıklarını söyledi. İsmail Yurttaş, Kayılar'ın, Harzemşahlar’ın 1229'da Ahlat’ı fethi ve yağmalaması ardından yaklaşan Moğol saldırılarının da etkisiyle batıya göç etme ihtiyacı içine girdiklerini belirterek şöyle konuştu:
"Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından Ahlat’ı yağmalayan Harzemşahlıları cezalandırmak amacıyla 1230 da Erzincan yakınlarındaki Yassıçemen de yapılan savaşta Selçuklu ordusunun yanında savaşmışlardır. Zaten bu savaş dolayısıyla Alaaddin Keykubat tarafından kılıç hakkı olarak önce Ankara yakınlarındaki Karacadağ ve ardından Söğüt ile Domaniç, Kayılara verilmiştir. Dolayısıyla Kayılar filmde anlatıldığı şekilde Halep’e hiç gitmemiştir."
Yurttaş, 22 Şubat’ta Caber Kalesi'nden kabri getirilen Süleyman Şah'ın da Anadolu Selçuklu Devleti kurucusu, Anadolu Fatihi lakaplı Kınık boyundan olan Kutalmışoğlu Süleymanşah olduğunu ileri sürdü. Yurttaş, yeni yapılan anıt mezarın kapısına Osmanlı Devlet Arması'nın asılmasınını ise hükümet üyelerinin tarihlerini bilmediğinin ispatı olduğunu belirtirken, Kayı Boyu'ndan olan Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın mezarınının ise Ahlat'ta olduğunu ekledi.

FOTOĞRAFLI