AYDIN'ın Didim İlçesi'nde deniz kıyısında yaralı halde bulunan caretta caretta kaplumbağası, Muğla Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderildi. Deniz kaplumbağası tedavi edildikten sonra doğal yaşam alanı olan denize bırakılacak.
Didim - Akbük sahili arasındaki Akvaryum Koyu'nda bulunarak Didim Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı'ndaki veterinerlik merkezine getirilen caretta carettaya, veteriner Ceren Karahanlı ve Ali Karahanlı tarafından ilk müdahale yapıldı. Kuşadası'ndan gelen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) temsilcilerine teslim edilen yaralı deniz kaplumbağasının sağ ön ayağında paragat misinalarından kaynaklandığı tahmin edilen derin bir kesi izinin olduğu, başı ve ayak bölgelerine irili ufaklı parazitlerin yapıştığı tespit edildi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaralı caretta carettanın Muğla Dalyan'da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürü Nihat Andaç ile görüştüklerini ve yaralı deniz kaplumbağasının Dalyan'daki DEKAMER'e götürülmesini sağladıklarını ifade eden Sürücü, caretta carettanın tedavinin ardından doğal yaşam alanı olan denize bırakılacağını söyledi.
DİDİM'DE SIKLIKLA KARŞILAŞILIYOR
Didim, Akbük ve Kazıklı bölgelerinde ölü ya da yaralı olarak bulunan caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının çoğunda, özellikle baş bölgelerinde darp izleriyle sıklıkla karşılaşıldığını kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bölgedeki kıyı balıkçılarının yaptıkları ihbarlardan bu canlılara olan duyarlılıkları bilinmektedir. Ancak deniz sektöründe faaliyet gösteren bazı büyük işletmelerin, gerekli önlemler almak yerine, bu canlılara karşı olumsuz bazı girişimlerde bulundukları yöre insanları tarafından söylenmektedir. Carettaların deniz ekosisteminin önemli canlıları olduğu ve onların da avlanmaya beslenmeye gereksinim duydukları bilinmeli ve korunması için gerekli duyarlılık gösterilmelidir. Geç ergenliğe ulaşan bu nadir canlılardan bu safhaya, her bin yumurtadan ancak bir tanesi ulaşabilmektedir" dedi.
Sürücü, özellikle kış aylarında ıssız olan ve kilometrelerce sahilleri bulunan Kuşadası ve Didim gibi kıyı bölgelerinde bu tür vakalarla karşılaşan vatandaşların, Milli Parklar, DEKAMER, EKODOSD ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na haber vermelerinin bu nadir canlıların hayatının kurtarılmasını sağlayacağını söyledi.

FOTOĞRAFLI