KAYSERİ'nin Develi İlçesi'ne bağlı Yenice, Çakıryurt ile Beşkardeş Köyü ve Menengi Mezrası sakinleri, DSİ’nin Gümüşören Barajının suları altında kalacak arazileri için kendilerine kış geçinceye kadar süre verilmesi istedi. Köylüler, "DSİ istimlak paralarını yeni ödedi. Baraj su tutacak diye evlerimizin elektrik ve suyu kesildi. Kış ortasında nereye gideceğiz?" diye sordu. DSİ yetkilileri ise, "Süreç belliydi. İsteyene prefabrik ev verilerek, yeni yerleşim bölgeleri gösterildi" diyekonuştu.
DSİ Genel Müdürlüğü'nün 'Develi 2'nci Merhale Projesi' adı altında yatırım programında yıllar önce yer alan Gümüşören sulama ve enerji amaçlı baraj gölü için 2002 yılında, baraj gölü altında kalacak 3 köy ve 1 mezraya istimlak kararı çıktı. Ancak, köylüler bu karara Develi 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Dava, DSİ lehine sonuçlandı. İddiaya göre köylülere gerekçeli karar ulaşmadan 1 ay önce istimlak paraları ödenerek, "Alanı boşaltın, evlerinizi terk edin" çağrısı yapıldı. Valilik ve siyasilerin kapısını çalan köy sakinlerinin çabaları sürerken, DSİ 12'nci Bölge Müdürlüğü baraj gölü için su tutulacağını belirterek, Yenice, Çakıryurt, Beşkardeş köyleriyle Menengi mezrası sakinlerinin alanı terk etmelerini istedi.
Köylerdeki elektrik ve sular kesildi. Yenice Köyü Muhtarı Seyfi Murat, kendi ve çevredeki köylülerin kış ortasında gidecek yerleri olmadığını belirterek, "Bize, en azından bahara çıkıncaya kadar müsaade edilmeli. 4 yerleşim yerinde yüzlerce hane ev varken sadece 10’a yakın prefabrik ev tahsis edildi. Nereye sığacağız, kış ortasında nereye gideceğiz?" diye yakındı.
Kayseri bürosunu da ziyaret eden köylüler, devlet ile karşı gelmek istemediklerini belirterek sorunlarına bir an önce çare bulunması çağrısı yaptı. DSİ yetkilileri ise, 13 yıl süren davanın sonuçlandığını, gerekli prosüdürlerin tamamlandığını, istimlak bedellerinin ödendiğini belirterek, "Develi Ovası'nın sulanmasına ve enerji üretimine dönük planlama gereği, su tutulması gerekli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI