BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanların belediye başkanlığına adaylığı konusunda, "Başbakan'ımız bu konuda kararlı, belediye başkanı adayı olan bakanlarımızın görevlerini bırakması gerektiğini düşünüyor. Aralık ayının sonuna kadar bir kabine revizyonu yapılabilir" dedi.

Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, dershanelerin dönüştürülmesi ile ilgili olarak, "Ocak ayı içerisinde mümkün olursa TBMM gündemine gelecek. Bu yasanın arkasında duracağız. Bu dönüşüm sürecinin sağlıklı olabilmesi için de 2 yıllık bir süre öngörüyoruz. Eylül 2015-2016 yeni eğitim öğretim yılının başladığı tarih. Bu tarihte dershanelerin, okullaşma sürecindeki son noktaya gelmesini arzu ediyoruz" dedi.

"DERSHANELERİN ÖZEL OKULLARA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ PROJESİ"

Bülent Arınç, dershaneler konusunun Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüldüğünü belirterek, "Dershanelerin kapatılması gibi bir durum gündemde değil. Böyle bir şey iddia etmemek lazım. Dershaneler hür teşebbüsün unsurlarıdır. İnsanların bir ekonomik faaliyet olarak yürüttüğü bir çalışmayı kapatmaktan bahsetmek doğru değildir. Anayasa, kanunlarımız buna karşıdır. Dershanelerin artık bu ülke eğitim sisteminde ce geldiğimiz noktada takviye ders veren birer kurum olarak ihtiyaç kalmadığını düşünüyoruz. İhtiyaç olan nedir? Yeni okulların açılması yeni dersliklerin açılması. Bunu da ancak özendirerek yapabiliriz. Zorlayarak, baskı altına alarak değil. Bunun hukuktaki adı bir dönüşüm projesidir. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi projesidir" dedi.

"BİR DÖNÜŞÜM PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Dershanelere ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Bir dönüşüm projesini gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun doğrudan dershanelere karşı bir husumet gibi lütfen kimse algılamasın. Sizin gazetelerde cemaat diye yazdığınız, 'cemaat ile hükümet arasında kavgada var canım' dediklerinizi bu kapsama koyamazsınız. Bin birimlik dershane varsa, hizmet hareketi bunlardan sadece yüzde 22'sine sahip. Diğerleri hür teşebbüsün bir araya gelerek kurdukları insani ve ekonomik faaliyetlerdir. Biz meseleye rasyonel bakıyoruz. Bir tarafın penceresinden bakmıyoruz. Dershanelerin okullaşma sürecinin başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Buna karşı sürekli adeta tehdit noktasına gelen, hükümet aleyhtarı bir gösteriye dönüşen, bir güç gösterisine dönüşen davranışları yadırgadığımızı söylemek istiyoruz. Yakınlıklarımızı herkes bilir" dedi.

"HÜKEMETİ HEDEF NOKTASINA KOYMAK DOĞRU BİR DAVRANIŞ DEĞİL"

Dershaneler konusunda hükümetin hedef noktasına konulduğunu söyleyen Arınç, "Hükümeti hedef noktasına koyarak, yapmak istemediğimiz, hatta aklımızın ucundan bile geçmeyen bir konuyu bizimle bir kavga meselesi haline ghetirmek çok doğru bir davranış değildir. Bu mesele halledilecektir. Taslak son şeklini alacak. Biz, Ocak ayında meclisin gündeminin mümkün olması halinde, yasalaşması için hükümet olarak sevk edeceğiz. Yani dershanelerin dönüşümü konusu, ocak ayı içerisinde mümkün olursa TBMM gündemine gelecek. Bu yasanın arkasında duracağız. Bu dönüşüm sürecinin sağlıklı olabilmesi için de 2 yıllık bir süre öngörüyoruz. Eylül 2015-2016 yeni eğitim öğretim yılının başladığı tarih. Bu tarihte dershanelerin, okullaşma sürecindeki son noktaya gelmesini arzu ediyoruz. Böylelikle ocak ayından itibaren kendisini hazır eden dershaneler için daha avantajlı imkanlar teklif etmeyi ama sonrasında, ben henüz hazır değilim bu hazırlığı ancak 2 yılla kadar yapabilirim diyenlere de yine teşvikler vererek, bu kadar süreyi de kendilerine tanıyarak bu meselenin çözülmesinde fayda gördüğümüzü sayın Başbakanımızla birlikte bütün bakan arkadaşlarımız kabul etti" diye konuştu.

"ŞİMDİ TAM BİR FİTNE ZAMANIDIR"

Konuşmasına hadisi şerifle devam eden Arınç şöyle konuştu:

"Şimdi tam bir fitne zamanıdır. Bu fitneyi çıkaranlar, büyütmek isteyenler, bu ateşin içerisinden büyük zararlı sonuçlar çıkarmaya çalışanlar için inançları olduğuna emin olduğumdan bu hadis-i şerifi okumak istedim. Peygamberimiz şöyle buyuruyor; Fitne çıktığı zaman ayaktaysanız oturacaksınız, yürüyorsanız ayakta duracaksınız, koşuyorsanız yürüyeceksiniz. Yani fitneyi uyandırmadan veya büyütmeden ne doğruysa onu yapacaksınız. Bu sözüm önce kendimize, asla bir fitnenin unsuru olmak istemeyiz. Ama her gün televizyonlarından, gazetelerinden, kalemlerinden hükümeti hedef tahtasına oturtarak, küçücük bir meseleyi cihanşümul bir mesele haline getirerek güzel insanların arasını açmaya çalışan, birbirlerini Allah rızası için sevenlerin arasına fitne koymaya gayret edenlere buradan istirham ediyorum; fitnenin aleti olmayalım, ne biz ne de siz. Bundan sonra yazacaklarınız, söyleyecekleriniz bu ateşi büyütmeye yaramasın, bu ateşin söndürülmesi için herkes, elindeki bir bardak suyu döküversin. Bu sözümün nereye gittiğini herkes çok iyi bilir."

"MESELE BASİT BİR ŞEKİLDE HALLEDİLECEKTİR"

Dershane konusunun basit bir şekilde çözüleceğini anlatan Arınç, "Şu ana kadar yapılan yayınlara baktığım zaman okumakta ve dinlemekte zorlanıyorum. Bu yazdıkları çizdikleri yetmiyormuş gibi başka başka yerlerden, 10 yıl öncesine ait bir takım şeyleri çıkarmak suretiyle 'Aslında bunlar vardı, daha heybelerimizi açmadık, deve yükü elimizde şunlar var' demenin fitneyi büyütmekten fazla faydası yoktur. Mesele basit bir şekilde halledilecektir, ne öğretmenler, ne öğrenciler zarar görecektir, ne de insanlar ekonomik anlamda mağdur olacaklardır. Ocak'ta yasayı çıkarıyoruz, Eylül 2015'te dönüşümü tamamlamak için bir süre veriyoruz" dedi.

"DERSHANE VE HİZMET HAREKETİ İLE HÜKÜMET KARŞI KARŞIYA GELMİŞ DEĞİL"

Arınç, "Dershaneler ve hizmet hareketi ile hükümet karşı karşıya gelmiş değil. Böyle bir karşı karşıya gelmekten Allah bizi muhafaza etsin. Bu Türkiye için, hepimiz için kötü olur" dedi.

"KILIÇDAROĞLU'NUN ABD ZİYARETİNİ KÜÇÜMSEMİYORUM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretine ilişkin Arınç, "Benim de yakın zamanda ABD ziyaretim oldu. Sayın Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini küçümsemiyorum ama daha önce olacaktı biliyorsunuz, ABD'den randevu alamadılar. Sonra Büyükelçi'yle yeniden bir görüşmeleri oldu. Yaptıkları görüşmeler, çabalar inanıyorum ki bir ana muhalefet partisi için uygun olur" dedi.

"MGK KARARINI YAYINLAYAN CEZA ALABİLİR"

MGK kararları ile ilgili olarak Arınç şöyle konuştu:

"Başımız dik, alnımız açık, bir gazete ya da gazeteci, bu konularda da mahir olduğunu önceden bildiğimiz bir gazeteci, 2004 tarihinin bir ayına ait MGK toplantısının kararını yayınladı. Bu bir karardır, MGK Genel Sekreterliği Kanunu'na bakmamız lazım. Bir MGK kararının ya da tutanaklarının başkaları tarafından bilinmesi mümkün değil. Bu kanun hükmü. Bir gazetecinin bu şekilde bir bilgiyi açıklaması kanunen mümkün değil. Bir de bildiriler var. Bunları zaten açık yapıyoruz, sizlere veriyoruz. 25.08.2004 tarihli 481 sayılı MGK kararını birisi ele geçirmiş ve yayınlıyor, TCK, Mit Kanunu, Basın Kanunu, RTÜK Kanunu'na göre sır niteliğindeki bilgilerin yayınlaması ile ilgili ceza öngörülmüş. Bunu yapan insan bir ceza sorumluluğu ile karşı karşıya gelebilir. Bunu savcılarımız düşünsün. Biz şu anda bir şey yapacak durumda değiliz."

"MGK KARARLARI TAVSİYE NİTELİĞİNDE"

MGK kararları tavsiye niteliğinde olduğunu doğrudan uygulanma niteliğinin olmadığını belirten Arınç, "Açık ve net söylüyorum bütün belgeleri inceledik, Bu MGK Kararı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması, Başbakanlıkça uygulamaya konulmadı. Yok hükmünde muameleye tabi tutuldu. Şimdi açıklama yapacak ya da yeni belgeler getirecek olanlar varsa bu sözümün karşısına bir şey koymaları gerekiyor. MGK kararları tavsiye niteliğinde olup doğrudan uygulanma niteliği yoktur. Dün, bugün yayınlananların hepsinin tarihlerine baktık. Yani soru şuysa 2004 Ağustos ayında 481 sayılı MGK kararına dayalı olarak, şunlar şunlar yapıldı deniyorsa, bunların hiçbiri doğru değil. Daha öncesinde Sayın Ecevit döneminde, kendisinin imzasını gördüğüm için söylüyorum, yapılan bir şeyler var ama bu karardan dolayı hiçbir işlem yapılmadığını ben size söylüyorum" dedi.

"ARALIK AYINA KADAR KABİNE REVİZYONU YAPILABİLİR"

Bakanların belediye başkanlığına adaylığı konusunda Arınç, "Başbakan'ımız bu konuda kararlı, belediye başkanı adayı olan bakanlarımızın görevlerini bırakması gerektiğini düşünüyor. Aralık ayının sonuna kadar bir kabine revizyonu yapılabilir" diye konuştu.