Emrullah KARAKAŞ / DERİK(Mardin), () - MARDİN'in Derik İlçesi'nde dün akşam sağanak yağmur ve fırtına ile birlikte oluşan hortum, Koçyiğit Köyü'nde bir çok ev ve bahçe duvarını yıkarken, 3 ton ağırlığındaki traktör römorkunu devirdi, 20 yıllık ağaçları kökünden söktü. Köy muhtarı Davut Mahmutoğlu, hortumda 20'nin üzerinde evin hasar gördüğünü belirterek, bağ, bahçe malzemelerinin ise 500 metre uzaklıktaki alana dağıldığını söyledi.
Derik'e bağlı Koçyiğit Köyü'nde dün saat 22.30'da başlayan yağmur ve fırtına ile birlikte oluşan hortum, hayatı felç etti. Köydeki 20'inin üzerinde ev tahrip olurken, onlarca ev ve bahçe duvarı devrildi. Elektrik direkleri ile 20 yıllık ağaçları kökünden söken hortum, 3 tonluk traktör römorkunu dahi devirerek sürükledi. Köy evlerinde yaz mevsiminde insanların üzerinde yatmak için kullandığı ve evin damına monte edilen demirden tahtlar bile sökülerek yüzlerce metrelik alanda savruldu. Hortumun belli bir güzergahta ilerlediği ve bazı evlerin ise hiç hasar görmediği belirlendi.
70 YAŞINDAKİ MUHTAR: BÖYLE FIRTINA GÖRMEDİM, DUYMADIM
Koçyiğit Köyü Muhtarı Davut Mahmutoğlu, 70 yaşında olduğunu ancak ömrü boyunca böyle bir fırtınayı görmediğini belirterek şöyle dedi:
"doğduğumdan beri bu köydeyim. Böyle bir fırtına görmedim, daha önce de yaşandığını hiç duymadım. Saat 22.30 sıralarında başladı ve yarım saat kadar sürdü. Korkumuzdan dışarı çıkamadık. Çatılar uçuyor, duvarlar yıkılıyor, evler yıkılıyordu. Sesler, bağırmalar, haykırmalar duyuluyordu. Hortum köye bir taraftan girmiş, diğer ucundan çıkmıştı. 20'inin üzerinde evmiz hasar gördü. Bunlardan 10'u çok hasarlı. 20 yıllık ağaçları kökünden sökmüş. Elektrik tellerini koparmış, direkleri uçurmuş. 3 tonluk traktör römorkunu devirip sürüklemiş. Çok hasar var köyümüzde. Anlatılacak gibi değil. Tek tesellimiz köyde can kaybının yaşanmaması oldu. Allah kimseye böyle tufan vermesin. Yaşadığımız doğal bir faciaydı. Mağdur olan köylülerimizin hasarlarının devlet yetkilileri tespit ederek, biran önce karşılamalıdır."
FOTOĞRAFLI