İZMİR'in Buca İlçesi'ndeki 'Üç Fidan Anıtı' önünde düzenlenen törenle, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde idam edilişlerinin 44'üncü yılında anıldı.
Türkiye'de o dönem gelişen gençlik hareketinin önderlerinden olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için, 1972 yılında idam edildikleri saatte, Buca'daki Üç Fidan Anıtı önünde anma töreni düzenlendi. Saat 03.30'da Buca Tenis Kulübü önünde toplanan çok sayıda İzmirli, 'unutmadık' yazılı tişörtler giyip, ellerinde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ışığını simgeleyen meşalelerle Üç Fidan Anıtı'na sessizce yürüdü. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın 44 yıl önce idam edildikleri saat 04.00'te Üç Fidan anıtına ulaşan İzmirliler, siyah karanfil bıraktı.
Anma törenine, Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Sinan Sarıküse, CHP Gençlik Kolları MYK üyesi Mustafa Evsen, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar, 68'liler Platformu üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelelerini anlatan video gösteriminin ardından anma törenine katılan kitle temsilcileri tek tek söz alarak bağımsızlık mücadelesini yılmadan sürdüreceklerini dile getirdi.
CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Sinan Sarıküse, 6 Mayıs'ın kendileri için hüznün ve acının yaşandığı bir gün olduğunu belirterek, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bizlere bırakmaya çalıştığı bu ülkenin kurtuluş amacıydı. Biz gençler olarak bu mücadeleyi kendi yüreğimize aşıladık, bu yolda devam ediyoruz" diye konuştu.
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının verdiği tam bağımsızlık mücadelesinin takipçisi olacaklarını vurgulayıp, "Bizler de aynı cesaretle hiç yılmadan tüm baskılara rağmen, ne olursa olsun mücadeleyi sürdürmeye, yeryüzünü aşkın yüzü yapana kadar kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. Onların davası önünde saygı ile eğiliyorum, ışıklar içinde yatsınlar" dedi.

FOTOĞRAFLI