İZMİR'DE DAYANIŞMA YEMEĞİNE KATILDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha sonra partisinin İzmir İl Başkanlığı'nın düzenlediği, "Dayanışma Yemeği'ne katıldı. Buca Kaynaklar'daki Palmiye Kır Düğün Salonu'nda yapılan ve yaklaşık 800 partilinin katıldığı yemekte konuşan Demirtaş, akşam ezanı okunduğu sırada sözlerine ara verdi. Demirtaş'ın bu davranışı, partililerden uzun süre alkış aldı.

"BİZİM İÇİN OY TOPLAMA SEN SARAYINDA OTUR"

Toplantıda konuşan Demirtaş, AK Parti'nin devletin tüm imkanlarını kullanmasına rağmen seçim kaybetmekten korktuğunu savundu. Demirtaş, "Adaletsiz seçim yarışı, kışkırtma ve saldırılara rağmen asla provakasyona gelmeyelim. AKP bu seçimde gerilim ve şiddetten beslenmeye çalışıyor. Ülkenin her yerinde HDP'yi hedef göstererek, seçim çalışması yapamaz hale getirmek istiyorlar. 320 milyon lira seçim yardımı alıyorlar ancak bu paraya dokunmuyorlar. Biz zaten hazine yardımından hakkımızı almıyoruz. Ama bu da yetmiyor. Tüm imkanlara rağmen korkuyorlar. Öyle tankla topla seçim çalışması yapılamayacağını ve halkın gücünü onlar da biliyor. Valilik ve bakanlık olanaklarını dahi kullanarak, bize linç kampanyası yapanlar, yine kaybedecek. Bu seçimde hırsızlar kaybedecek. Tarafsız Cumhurbaşkanı parti ismi vermeden oy istiyor. Herhalde bizi kastediyor. Bizim için oy toplama, alanlara çıkma ve yorma kendini. Sen sarayında otur" dedi.

"DİKDATÖRLÜK İSTİYORLAR"

Önümüzdeki seçimin Türkiye'nin bugüne kadar yaşadığı en kritik oylama olduğunu söyleyen Demirtaş, "Bugüne kadar hiçbir seçimde, geleceğimizi belirleyecek, bu kadar kritik bir oylama ile karşı karşıya kalmadık. Seçmenler sandık başına gittiğinde, kullanacakları oy ile çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini belirleyecek. Önünüzde çok sayıda parti var. Ama iyice düşündüğünüzde, iki seçenek olduğunu göreceksiniz. İsmine Başkanlık dedikleri ama diktatörlük sistemiyle, 'ülkeyi ben yönetirim' diyen bir çizgi göreceksiniz. Bir de, özgürlük, barış ve kardeşlik adına ne varsa kendinde birleştirdiği bir çizgi göreceksiniz. Şimdiye kadar ne çektiysek, kendini sultan zannedenlerden çektik. Şimdi bunu anayasal çizgiye çekmek isteyenler, kendisi gibi düşünmeyeni tehdit olarak gören bir çizgi göreceksiniz. Kendisine biat etmeyen, partisini birlikte kurdukları yakın arkadaşlarını bile tehdit olarak gören bir çizgi göreceksiniz. Bu iki çizgiden birini tercih edeceksiniz. Ama kafanız çok karışmayacak. Artık ülkenin yöneticileri ülkeyi kendi malı gibi görmesin diyenler için tercih HDP'dir" dedi. Demirtaş, şöyle devam etti:

"HARAM DESEM ANLAMAZLAR"

"Halkımızın yüzde 80'i yoksulluk sınırının biraz altında ya da üstünde yaşıyor. Yüzde 25'i açlık sınırı içinde. Türkiye böyle yönetilmeyi hak etmiyor. Biz 7'den 70'e yeni ve özgür yaşama inananlar olarak, seçime hazırlanıyoruz. Geniş devlet imkanları arkamızda olsa da, halkın imkanlarının bu şekilde kullanılmasını haramdır. 'Suçtur' desem kanun tanımıyorlar, 'haram' desem ondan da anlamıyorlar."

"BARAJI AŞACAĞIMIZI GÖRÜYORUZ"

Şimdiye kadar kendilerine yönelik 41 yerde saldırı olduğunu söyleyen Demirtaş, buna rağmen Başbakan veya Cumhurbaşkanı'nın saldırılara dair hiçbir açıklama yapmadığını belirtti. Demirtaş, "İktidar elden giderse, hesap vermeleri gerekecek. Çünkü günahlarına girmedikleri kişi kalmadı. Bu nedenle seçim öncesi her çılgınlığı yapıyorlar. Halk gönlünde gayri meşru barajı yıktı. Şimdi sıra oyları sandıklara doldurmakta. Şu anki durumumuz barajı rahatlıkla aşabileceğimizi gösteriyor. Rehavete kapılmadan, çalışmalarımızı sürdürmeliyiz" dedi.

"40 GÜN DAHA SABREDERSE BANA 'SAYIN BAŞBAKAN' DİYECEK"

Son dönemde söylemediği sözler üzerinden kendisinin yıpratılmaya çalışıldığını öne süren Demirtaş, şöyle devam etti:
"Söylemediğim sözler üzerinden, yalan ve iftira kampanyasını hala sürdürüyorlar. Benim söylediğim sözlerin ses kaydını yayınlayın. Hala iftira kampanyasını sürdürecekseniz, bu sizin küçüklüğünüzdür. Bizim partimizin arkasında yüzde 50 oy olsa, ben halktan yüzde 52 oy alsam ve halkın hala beni desteklediğine inansam, yalana sarılır mıyım? Onlar da farkında, koltuk sallanıyor ve elden gidiyor. Senin altında namaz kılan cemaatin parası yok. Halk, 7 Haziran'da size Kabe'nizi gösterecek. Biz sizin Kabe'nizin para olduğunu biliyoruz. Kabe'si para olanların feleği şaşacak. Sayın Başbakan bana artık Selahattin demeyeceğini söyledi. 40 gün daha sabrederse bana 'Sayın Başbakan' diyecek. Selahattin Eyyubi bugün yaşasaydı, hiç düşünmeden HDP'li olurdu. Onun tarihsel misyonuna denk düşen çizgi, HDP'nin çizgisidir."

"MAZBATALARIMIZI ALACAĞIZ"

HDP İzmir 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü ise, seçimde barajı aşacaklarını iddia ederek, "Yüreklerimiz heyecanla dolu. Artık kanlı egemenliği geçmişte bırakmak istiyoruz. Bunun için önümüzdeki barajı da aşacağız. Bizde bu irade var. 7 Haziran akşamı, barajı geçtiğimizi ispat edeceğiz. Bunun için hep birlikte çalışacağız. 8 Haziran'da İzmir Valiliği'nden mazbatalarımızı alacağız" dedi.