Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, () - DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in adını taşıyan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin açılışı Türkiye ve dünyadan çok sayıda bürokrat ve siyasinin katılımıyla yarın gerçekleştirilecek.
Türkiye'nin 55 yıllık siyasi geçmişine damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamının anlatıldığı Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'deki Süleyman Demirel Külliyesi içerisinde kurulan 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi' yarın saat 12.00'de düzenlenecek törenle açılacak. Açılışa, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanı sıra çok sayıda bürokrat ve siyasinin katılması bekleniyor. Açılış törenine çok sayıda yabancı devlet adamının da katılacağı, güvenlik gerekçesiyle isimlerinin açıklanmadığı belirtildi.
6 MİLYON BELGE
Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel tarafından 1994 yılında yapımına başlanan müzeye bugüne kadar 40 milyon lira harcandı. Demirel'in doğduğu İslamköy'de 16 bin metrekare alan üzerine kurulu Süleyman Demirel Külliyesi içerisine inşa edilen müzede 46 bin kitap koleksiyonu, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp- video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete- dergi, 500 giysi koleksiyonuyla 6 milyon belge bulunuyor. Müze binası, üzerindeki kubbelerle dikkati çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise Başbakanlık dönemlerini simgeliyor. Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izlerle Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müzede, gezilerde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

FOTOĞRAFLI