Özgür ALTUNCU - İdris TİFTİKCİ /İSTANBUL,() Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la birlikte katıldığı 6. Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde Kıbrıs Rum Kesimi'yle Doğu Akdeniz'de yaşanan petrol ve doğalgaz arama gerginliğine değindi. Kıbrıs etrafındaki doğal kaynakların Kıbrıs'ın bütününe ait olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu enerji barış yönünde kullanırsa herkes kazanır. Kıbrıs Rum yönetimine çağrıda bulunuyorum. Tek taraflı olarak, sanki bu kaynak sadece onlara aitmiş gibi ihalelere çıkarak, Kıbrıs Türklerinin de hakkı olduğu o kaynakları tek taraflı olarak dünya piyasalarına sunmak isterse, biz de aynı yerde Kıbrıs Türkleriyle beraber araştırma yapar ve orada biz de aynı hakkı kullanırız" diye konuştu.

EN KOLAY TÜRKİYE'DEN ULAŞIR
KKTC ve Kıbrıs Rum yönetiminin ortak bir komite kurarak, bu enerjiyi çıkarmasını 2 yıl önce önerdiklerini hatırlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu,"'Doğu Akdeniz Kıbrıs Türklerine kapalı bir alandır. Biz istediğimiz yerde araştırma yaparız, istediğimiz petrolü çıkarırız, başka ülkelerle anlaşırız'. Bu bir, siyaseten olmaz . İki, Akdeniz topografyasını bilenler dünyadaki enerji arzını bilenler, Kıbrıs civarında çıkacak doğalgazın en kolay ulaşacağı, en fazla kullanılacağı yer Türkiye'dir.En rahat uluslararası piyasalara ulaşacağı yer Türkiye'dir" dedi.

DARBE VURUR
Hiç kimsenin enerjiyi bir silah olarak kullanmaması gerektiğini söyleyen Davutoğlu , "Ben enerjiyi elde edeyim, karşı tarafa istediğimi empoze edeyim' denirse bu Kıbrıs Müzakerelerine en büyük darbeyi vurur. Enerjiyi barış aracı olarak kullanalım. Bakın biz o da bir tür enerji adledilir. Anadolu suyunu Manavgat'tan Kıbrıs'a boruyla bağladık. Yakın zamanda Anadolu'dan temiz su Kıbrıs'a ulaşacak. Bu projeyi ilan ettiğimiz gün Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakandı, 'Bu suyu Kıbrıs Rumlarıyla da paylaşacağız' dedi. Biz kendi suyumuzu, adanın bütünüyle paylaşmayı düşünürken, adanın bütününe ait olan doğalgaz kaynaklarını bir taraf, 'bana aittir, diğeri beklesin' derse bu olmaz. Kıbrıs taraflarına çağrım biran önce çözüm" diye konuştu.

ERMENİSTAN HATIRLATMASI
Bakü -Tiflis - Ceyhan projesine birçok kişinin inanmadığını söyleyen Davutoğlu, "Ama oldu, petrol akmaya başladı. Azerbaycan ciddi bir refaha ulaştı. Ermenistan bütün bu ekonomik aktivitenin dışında kaldı. Neden ? Israrla ve inatla Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal altında tutmaya devam ediyor. Biran önce barışa girelim, gerek Kıbrıs'ta, gerek Dağlık Karabağ'da, herkes neyin olacağını biliyor. Enerji bizim için insanoğlunun varoluşu bağlamında büyük bir değerdir. Bir çatışma aracı değil, bir barış aracı olarak kullanıldığında, bütün insanlığa refah getirir" şeklinde konuştu.
(FOTOĞRAF)