BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, "Kararlıyız. Çözüm sürecini başarıyla tamamlayacağız. Kim ne derse desin. Yatırımları Anadolu'nun her köşesine götürmeye kararlıyız. Baskının olmadığı, ötekileştirmenin olmadığı, zulmün olmadığı, yeni bir Türkiye için yola çıktık. Bunun için her türlü engele karşı mücadele edeceğiz" dedi. Davutoğlu, Yavuz Bingöl'e de 'mahalle baskısı' uygulandığını söyleyerek, "'Kardeşlik' dediği için mahalle baskısı uyguluyorlar. Bunlar mahalle baskılarına boyun eğmezler. Bunlar barış türküleri seslendiriyorlar" diye konuştu.

AK Parti'nin 5. İl Kongresi'ne katılmak üzere, Van'a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, havaalanından Kongre Merkezi'ne geniş güvenlik önlemleri altında geldi. Davutoğlu'na Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti'nin bölge milletvekilleri ve belediye başkanları eşlik etti. Selamlama konuşmasını yapan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda'nın ardından kürsüye çıkan Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecine değindi. Van'a gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Davutoğlu, ülkenin her karış toprağını kendileri için eşit olduğunu ifade etti.

BİR DOĞUDA BİR BATIDAYIZ

Vatan toprağının tamamını dolaşmak için yola çıktıklarını belirten Davutoğlu, "Türkiye genelinde tuzaklara karşı milli idareye sahip çıktınız. Bu ağır sorumluluk omuzlarımıza düştüğünde vatan toprağının her bir köşesini dolaşma kararlığıyla yola çıktık. Kongremiz vasıtasıyla her hafta sonu bir ildeyiz. Bir gün doğuda bir gün batıda olalım dedim. Bununla doğuyu, batıyı ayırmadığımızı gösterelim dedik. Geçen hafta Erzurum Kars'taydım ondan sonra Balıkesir, Kırıkkale. Dün gece Yunanistan'dan döndükten sonra bugün de Van'a geldik. Öğleden sonra ise Eskişehir'e gideceğiz. Bu ziyaretin takvimi bile bir mesajdır" dedi.

"Sarıkamış'a yürüyen Vanlıları Çanakkale şehitlerinden ayırmak mümkün değildir" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Seyitler diyarından tüm dünyaya haykırıyoruz. Biz kardeşlik için yola çıktık. Çözüm süreciyle gerçekleştirmek istediğimiz şey, bu topraklar üzerindeki her kardeşimizi muhabbetle sarmaktır. Çözüm sürecini nihayete erdirmek içiresindeyken, çözüm sürecine yönelik birileri Kobani'yi bahane ederek bütün doğu ve güneydoğuyu vandalizme boyun eğdireceklerini sandılar. Kuran kursu demeden yaktılar. Okulları yıktılar. Devlet kurumlarını hedef aldılar. Biz şöyle dedik; 'Biz yakılan ve yakılan yerlerde muhabbet gülleri yetiştireceğiz.' Tekrar imar sürecine başladık. Bir şeyi de vurguladık. Çözüm süreci kesinlikle kamu düzenine alternatif değildir. Kamu düzeni muhakkak sağlanacaktır. Her bölgemizi huzur diyarı noktasına getireceğiz. Bir kez daha Van'dan bütün ülkeye seslenerek yine söylüyoruz; Bu toprakların her bir köşesinde kamu düzeni ve milletimizin mutluluğu mutlaka sağlanacaktır. Hiçbir şekilde şiddete vandalizme boyun eğmeyeceğiz. Çözüm süreci bizim için kutlu bir süreçtir. Derdimiz bu milleti bir ve beraber kılmaktır. Araya ekilmek istenilen fitne tohumlarına karşı biz muhabbet tohumları ekeceğiz ve büyüyecek bir ülkeyi kuşatacak."

BUNLAR TARİH CAHİLİ

Daha sonra Milli Eğitim Şurası'ndan alınan kararları değerlendiren Başbakan Davutoğlu, "Milli Eğitim şurasında her türlü görüş bildirilebilir. Tavsiye kararları alınır. Bu kararlar daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'mız tarafından değerlendirilir. Bunlar yapılmadan Osmanlıca seçmeli ders olarak okutuluyor. Kıyameti kopardılar. CHP Genel Başkanı 'Bizi ortaçağa götürmek istiyorlar' diyor. Bunlar tarih cahili. Bu mezar taşları şehitlerimizin ecdadın bıraktığı tapu mührüdür. CHP hala tarihimizi anlamış değil. Hala ortaçağ karanlığından bahsediyor. Bizim tarihimizde orta çağ karanlığı yok" dedi.

TÜRK, KÜRT KARDEŞ, AYRIM YAPAN KALLEŞTİR

Çözüm sürecine karşı bazı kesimlerin mahalle baskısını arttırdığını belirten Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Biz çözüm süreci dedikçe birileri mahalle baskısını arttırıyor. Birileri sadece kendi hitap ettiği kesimlere dönüyor. 6-7 Ekim olayları buralarda şu ve ya bu bölgede ilde bizim dışımızda düşünenlere yaşam hakkı yoktur diyor. Şimdi coşkuyla yapılan Ak Parti kongreleri gibi, kim ne yaparsa yapsın biz Ak Parti ve al bayrağı dalgalandırmaya devam edeceğiz. Biz son 12 yıl içerisinde devrim niteliğinde adımlar attık. Kürtçe üzerindeki yasakları kaldırdık. 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT 6'yı kurduk. Bu toprakların her köşesinde kim olursa olsun onurlu eşit vatandaşlar olarak yaşaması için zemin kurduk. Bundan sonra da kimse inancı, kültürü, mezhebinden dolayı ötekileştirilemeyecek. Dünyada Van ahrette iman dediler. Buradan tekrar sesleniyoruz. Çözüm süreciyle ilgili olarak Vanlı kardeşlerimiz nezdinde sesleniyorum; Hiç merak etmeyin, vandalizme karşı her türlü tedbiri alarak çözüm sürecini başarıya ulaştırmak için mücadele edeceğiz. Van'da havaalanından çıkarken yola gözü yaşlı bir anne ve baba yolumuzu kesti. İndim çünkü tanıyordum. Diyarbakır annelerindendi. Ağlayarak başını göğsümüze koydu ve Efekan ve Sinem'i sordular. Ben de buradan bütün bu vandalizme destek verenlere, bu gencecik çocukları dağa kaldıranlara sesleniyorum; Neyin mücadelesini veriyorlar? Neden dağa kaldırmaya çalışıyorlar? Bütün anneler sesinizi yükseltmeye devam edin. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Tek bir canımızı kaybetmek istemiyoruz."

"Bu bütün provokasyonlara rağmen inadına barış inadına kardeşlik diyoruz" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Onun için önümüzdeki dönem kritik bir dönem. Bu coşkuyla kongrelerimizi yapacağız. Bu kongrelerden sonra 2015 seçimleri kader seçimlerdir. Hep birlikte milli idareyi gerçekleştirmek için sandığa gideceğiz. Kim ne talep ederse etsin demokrasiyle talep etmelidir. Halkımızın huzurunu bozanlar demokrasi düşmanıdır. Biz bunlara izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızın güvenliği için gerekiyorsa yapacağız. Çözüm sürecini nihai hedefine ulaştırmak için çalışmaya hazır mısınız? Türk- Kürt kardeş ayrımı yapan kalleştir. İşte biz bu inançla yola çıktık. Sayın cumhurbaşkanımız da 'Çözüm sürecinin takipçisi olacağız' dedi. Her türlü gayreti göstereceğiz. Çözüm süreci tek taraflı yürüyen bir süreç değildir. Çözüm süreci milletimizin malıdır, milletimizin bütün kesimleriyle birlikte yürütülecektir. Önümüzde kararlı bir şekilde takip ettiğimiz bir yol haritası vardır. Bir daha anneler ağlamasın. Bir daha kardeşi kardeşe kırdıracaklar, başarıya ulaşmasın diye hep birlikte yürüyeceğiz."

HEP BİRLİKTE KALKINACAĞIZ

Ülkenin her kesiminin birlikte kalkınması için çaba gösterdiklerini belirten Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Hedefimiz milletimizin topyekün kalkınmasıdır. 1999 'da Kocaeli'de deprem olduğunda ülkenin Başbakanı Kocaeli'ye gidememiştir. Ama biz Van'daki depremde buraya geldik. Deprem sonrası yepyeni bir Van inşa ettik. Van bunu anlar. Bilgelik Van'dadır bilge olmak isteyen Van'a gelsin. Bilgelik Seyit Fehim Arvasi'dedir. Biz onlardan ders aldık onların izinden yürüyoruz. Van'ın bugünkün nüfusu deprem öncesindeki nüfusunu geçti. Göç edenler geri döndükleri gibi Van tekrar göç almaya başladı. Biz Van'ı İpekyolu'nun merkezi haline getirmeye kararlıyız. Van hep ilmin, iktisadın, siyasetin, mimarinin merkezi olmuştur. Çözüm sürecinin bir ayağı milli irade ve kardeşlik, ikinci ayağı da kalkınma . Bütün şehirlerimizi kalkındırmak için projelerimizi hayata geçirdik. Birileri de bunu yok etmek için 6-7 Ekim'deki gibi yatırımları durdurmak istiyor. Ama biz onlara rağmen Van'ı da kalkındıracağız. Van'ı tekrar medeniyetler merkezi yapacağız. Konya için ne hedefliyorsam Allah şahittir Van için de hedefliyorum. Eğer bir gün Konya'yı Van'dan ayırırsam yediğimiz lokma haram olsun. Bu ülkede tüm faili meçhulleri çözüp faillerini yargı önüne çıkaracağız."

YAVUZ BİNGÖL'E MAHALLE BASKISI YAPILIYOR

Herkesin Türkiye'nin bütününe seslenmesi gerektiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "İster Van'da mahalle baskısı yapsınlar ister elit kesimin sanatçılarına baskı yapsınlar. Benimle birlikte Tunceli'de bulunan Yavuz Bingöl'e mahalle baskısı uygulanıyor. 'Kardeşlik' dediği için buna mahalle baskısı uyguluyorlar. Biz onları tanıyoruz. Bunlar mahalle baskılarına boyun eğmezler. Bunlar barış türküleri seslendiriyorlar. Barış türküleri seslendiren herkese selam olsun. Kararlıyız. Çözüm sürecini başarıyla tamamlayacağız. Kim ne derse desin. Yatırımları Anadolu'nun her köşesine götürmeye kararlıyız. Baskının olmadığı, ötekileştirmenin olmadığı, zulmün olmadığı, yeni bir Türkiye için yola çıktık. Bunun için her türlü engele karşı mücadele edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu ve beraberindekiler daha sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti.