Mehmet ÇİL/DATÇA (Muğla), () - ATLAS Okyanusu'nda yaşadığı bilinen ve denizlerimizde ender görülen 1.80 santimetrelik zehirli yağ balığı, Muğla'nın Datça İlçesi açıklarında balıkçılar tarafından yakalandı.
Ege Denizi'nde Datça'nın Karaköy Mahallesi açıklarında iki arkadaşıyla mercan balığı avına çıkan 54 yaşındaki Hüseyin Geridönmez, dört kancalı oltasına sardalye balığını yem olarak takıp denize attı. Akşam saatlerinde topladığı oltalardan birinin aşırı ağır olduğunu fark etti. Yanında bulunan iki arkadaşının yardımıyla teknesine çektiği oltanın ucundaki dev balığı gören Geridönmez, şaşkına döndü. 1 metre 80 santim uzunluğunda yaklaşık 40 kilo ağırlığındaki balığın oltaya dolandığını söyleyen Geridönmez, "Oltanın ucunda mercan balığı vardı. Mercan balığını yemek için gelmiş. O sırada oltanın kancaları vücuduna dolanmış. Denizden çıkartırken oldukça zorlandık. Teknede yaklaşık bir buçuk saat kadar canlı kaldı. Bugüne kadar böyle bir balık hiç görmedik. Ağzında kıl testeresi gibi dişleri var. Türünü bilmediğimiz için ilçe merkezine getirdik, Tarım Müdürlüğü'ne bildirdik. Yetkililer, balığın zehirli olduğunu söyledi" dedi.
DATÇA'DA İLK KEZ GÖRÜLDÜ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Servet Kutlu, türün yağ balığı olarak da bilinen 'Ruvettus Pretiosus' olduğunu belirterek, "Atlas okyanusunda yaşadığı biliniyor. Cebelitarık boğazından geçerek Akdeniz'e geldikleri sanılıyor. Akdeniz'e bugüne kadar çok ender olarak görülen bu balık, daha önce ülkemizde bir kez Mersin Körfezinde balıkçıların ağına takılmıştı. Datça'da ilk kez görüldü. Balığın eti yenmez. Yağında bulunan ve Gemfilotoksin denilen madde sindirilemediğinde insanda zehir etkisi yaratarak, şiddetli ishal ve mide bulantısı şeklinde besin zehirlenmesine yol açıyor. İnsan sağlığı için ciddi bir tehlikedir. Kesinlikle yenilmemesi gerekiyor" diye konuştu.
Yağ balığının incelenmek üzere Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine gönderileceğini belirten Kutlu, benzer olaylara karşı balıkçıları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

FOTOĞRAFLI