Muhammet KAÇAR/ RİZE,()– ARTVİN’in Şavşat İlçesi’nde Arpalı Deresi üzerinde kurulması planlanan Susuz Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için zaman aşımını gerekçe göstererek dava başvurusunu reddeden Rize İdare Mahkemesi'nin kararın, Danıştay 14'üncü Dairesini bozuldu.
Şavşat’ın Arpalı Deresi üzerinde Omega Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan 7.32 megavat kurulu gücündeki Susuz Regülatörü ve HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılı Ağustos ayında ‘ÇED Olumlu raporu’ verdi. Bölgede yapımı planlanan HES’in önünü açan bu kararın 28 köyü susuz bırakacağını öne süren 74 köylü, Rize İdare Mahkemesi’nde ‘yürütmeyi durdurma ve iptal’ davası açtı.
Davanın açılmasının ardından ‘ÇED Raporu’ için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı veren Mahkeme, ‘dava konusu uyuşmazlığın özelliği, çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında ileride telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olmasına’ vurgu yaptı. Bilirkişi incelemesi yapılmasına karar veren mahkeme, bilirkişi incelemesi ve hazırlanan rapora karşın daha sonra zamanında açılmadığına hükmettiği davayı reddetti. Köylüler bunun üzerine Danıştay’a itirazda bulundu. Danıştay 14'üncü Dairesi de, yaklaşık 2 yıl süren inceleme sürecinin ardından Rize İdare Mahkemesi’nin davayı ret kararını, projenin yapımıyla ilgili duyurunun ilçede gereğince yapılmadığına dayandırarak bozdu.
"YENİDEN YÜRÜTMEYİ DURDURMA İSTEYECEĞİZ"
Davanın ve köylülerin avukatı Halis Yıldırım, söz konusu proje kapsamında enerji nakil hatları ve beton santrali de planlandığını ancak bunların ’ÇED Raporu’ sürecinde çevresel etkilerinin tartışılmadığını söyledi. Yıldırım, “Danıştay’ın kararı ile projenin yapılacağı köyde yaşayan insanlar yönünden ilanın yapılmamış olduğuna karar verilmiştir. Bu sayede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tesis edilen 'ÇED Olumlu' kararındaki hukuka ve bilime aykırılıklar esastan incelenecektir. Yatırımcı şirketin karar sonucu beklemeden proje inşaatına başlayarak giriştiği doğa katliamını engellemek amacıyla bugün itibariyle Rize İdare Mahkemesi’nden yeniden ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı istenecektir” dedi.