MİMARLAR Odası Ankara Şubesi’nin geçen hafta düzenlediği basın toplantısında Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bıldırcın yetiştirmek için kümes yapılacağı iddiası, Bandırma’daki bıldırcın ve yumurtası isteğini arttırdı. 20 yıldan bu yana bıldırcın yetiştiren 60 yaşındaki Zeki Çetinkaya, satışlarda adeta patlama yaşandığını belirterek, hiçbir dönemde bu kadar satış yapmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bıldırcın kümesi kurulacağı ve bıldırcın yumurtasında tavuk yumurtasına göre daha çok fosfor, demir, protein B1 ve B2 vitaminlerinin bulunduğu, stres ve yaşlanmayı geciktirdiği haberlerinin basında yer alması bıldırcın üreticilerini sevindirdi. Yaklaşık 20 yıldan bu yana ıldırcın yetiştirip yumurtasını ve etini sattığını belirten Zeki Çetinkaya, bu açıklama ardından satışlarda büyük artış olduğunu söyledi. Yoğun talebe şaşırdığını belirten Zeki Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Son haftalarda satışlar arttı. Adeta, talep patlaması oldu. Böyle bir gelişmeyi hiç beklemiyordum. Mesela ben pazarcılara yumurta veriyorum hiç umulmadık yerlerden paketler halinde talepler gelmeye başladı. Nedenini merak ettim. Araştırdığımda bunun cumhurbaşkanlığı sarayına kümes kurulacağı haberlerinden kaynaklandığının anladım.
Bandırma dışından da talepler geldi. Daha önce yeterli satış olmadığı için elimizde kalıyordu. Kalanları eşe dosta hediye gibi veriyorduk. Şimdi hediye olmaktan çıktı. Tanesi 25 kuruş; 1 pakette 12 tane var. Böyle giderse bıldırcın işi Türkiye’de endüstriyel konu olur."
Çetinkaya, bıldırcın yumurtası ve etinin insan vücudu için çok faydalı olduğunu savunarak, şu iddialarda bulundu:
"Astım bronşite iyi geliyor, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için çiğ yeniliyor; kaynattıktan sonra bir tabağın içinde 3-4 tanenin üzerine zeytinyağı baharat çeşitlerinden dökerek garnitür yapılarak tyenilebiliniyor. Yağda kızartılıp yeniliyor. Tavuk yumurtası nasıl kullanılıyorsa bu da öyle kullanılıyor. Daha çok çiğ yenilmesi halinde daha çok faydası oluyor. Süt ve balla karıştırılıp yeniliyor. Ben de yiyorum 60 yaşındayım ve çok şükür çok zindeyim."

FOTOĞRAFLI