CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telefon gerçekleşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Türkiye'nin son terör saldırılarının akabinde düzenlediği operasyonların yanı sıra, bölgesel konular ele alındı. Rusya Federasyonu Başkanı Putin'in Suruç'taki terör saldırısında ölen siviller, ayrıca müteakip günlerdeki terör saldırılarında hayatlarını kaybeden askerler ve polisler için taziye dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa temenni ettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Suriye'deki kaosun Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğine işaretle, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde Suriye tarafındaki bazı IŞİD hedeflerinin geçtiğimiz günlerde imha edildiğini anlattı. BM Şartının 51. maddesi uyarınca IŞİD'e karşı atılan adımlar hakkında BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirdiklerini hatırlatan Erdoğan'ın, PKK da dahil olmak üzere terörün her türünden gelebilecek tehditleri bertaraf etme konusunda Türkiye'nin kararlı olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Görüşme sırasında Suriye konusunda bazı görüş ayrılıklarına karşın, Türkiye'nin de Rusya'nın da bölgede istikrarın teminine önem verdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, soruna çözüm bulunması için istişareleri yoğunlaştırmanın önemine de dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'de meşruiyeti sorgulanmayacak ve halkın desteğine sahip tam yetkili bir geçiş hükümetinin tesisi için uluslararası toplumun ortak çaba sarf etmesi gerektiğini de belirttiği öğrenildi.

20 dakika süren görüşmede Erdoğan ve Putin'in Kasım ayında Antalya'da gerçekleşecek olan G-20 zirvesinde ikili bir görüşme yapmak, bölgesel konularda yakın istişare halinde olmak hususlarında mutabık kaldıkları da kaydedildi.