Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE İda Dayanışma Derneği, Biga Yarımadası'nda yeni yapılacak termik santralleri istemediklerini açıklayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'na (ÇTSO), tepki gösterip, 'türedi çevreci' yakıştırmasında bulundu.
ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan'ın yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 10'un üzerinde termik santral yapılması planlanan Biga Yarımadası'nda kontrolsüz ve zehir saçan sanayiye karşı olduklarını açıklamasına İda Dayanışma Derneği'nden tepki geldi. Çanakkale'deki çevre koruma mücadelesinin, uzun yıllardır Çanakkale Çevre Platformu çatısı altında, onlarca sivil toplum kuruluşunun desteği, yine yüzlerce gönüllü kişinin çabaları ve yöre halkının büyük direnişi ile sürdürüldüğünü anlatan İda Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Pirinçciler, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Son günlerde Çanakkale'de sanayici ve patronlar içinden daha önce 'çevreci' hareketlerin karşısında yer alan, en azından yanında yer almayan kesimlerden türedi çevreciler çıktığını görüyoruz. Kim inanır ağalar, beyler, kim inanır? Bir yandan kirli sanayileriniz ile karınıza kar katmak, sermayenizi arttırmak adına, Çanakkale'nin kıyı ekosistemi başta olmak üzere, havasını, yer altı ve yerüstü sularını, tarım topraklarını, ovalarını ağır metaller, küller ve asit yağmurları ile zehirleyeceksiniz diğer yandan 'Biz de çevreciyiz' diyeceksiniz. Size kimse inanmadığı gibi ayrıca sizlere çevreci değil, 'türedi çevreci' denir. Sayın patronlar, sermaye sahipleri, gerçek çevrecilik yurtsever insanların, akıl ve bilimin yol göstericiliğinde, vicdanları, ahlakları ile gerçekleştirdikleri gönüllü insani bir görevdir."