VAN'da bal hasadı başladı. Türkiye'nin birçok ilinden ilkbaharda gelip Van'ın yaylalarına kovan bırakan arıcılar bu yılki bal üretiminden memnun. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, 'Çözüm sürecinin' arıcılığı olumlu  etkilediğini belirterek, "Şimdiye kadar yaylalar ve birçok köy güvenlik nedeniyle yasaktı. Yasağın kalkmasıyla son 2 yılda bölgede kovan sayısında yüzde 100 oranında artış oldu" dedi.
Zengin bitki örtüsü ve yaylalarıyla arıcılar için önemli yere sahip olan Van'da, huzur ortamı ile birlikte arıcıların sayısı arttı. İlkbahardan bu yana kovanlarını çeşitli bölgelere bırakan arıcılar, çabalarının karşılığını almaya başladı. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yılki bal hasadıyla birlikte tatlı bir heyecan yaşadıklarını söyledi. Tandoğan, elde edilen verimden memnun olduklarını bildirdi. Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, organik bal üretim sertifikası aldıklarını kaydedederken, Van balının tanıtımın yeterince yapılmadığından yakındı. Bal hasadını bayram gibi karşıladıklarını belirten Van Arıcılar Birliği Başkanı Tandoğan, şöyle dedi:
"Bu yıl bal verimi beklentilerin üstünde. Bu yıl daha kaliteli ve 1500 ton bal alacağız. Bizler yüksek rakımlı olan yerleri tercih ediyoruz. Balın kalitesi çiçeğin yapısına bağlıdır. Çiçek ne kadar kaliteliyse bal o kadar iyi çıkar. Van bölgesi rakım olarak yüksek ve çok çeşitli çiçekleri barındırıyor."
ÇÖZÜM SÜRECİ KOVAN SAYISINI ARTTIRDI
'Çözüm süreci' ile birlikte sağlanan güvenlik ortamının arıcıları bu bölgeye çektiğini belirten Tandoğan, "Van ve ilçelerinde 100 bin kayıtlı arıcı var. Bunun yanında Türkiye'nin diğer bölgelerinden gelen gezginci arıcılar vardır. 1 milyon kovanı barındırabilecek sahaya sahibiz. Şimdiye kadar yaylalar kırsaldaki köyler güvenlik nedeniyle yasaktı. Bu yasağın kalkmasıyla özellikle son 2 yılda bölgedeki kovan sayımız 65 binden 120 bine çıktı. Bu artışın devam edeceğini umuyoruz."

FOTOĞRAFLI