İZMİR'de, aynı mahallede doğup büyüyen, ortaokulda birbirlerine aşık olan, liseyi bitirdiklerinde ailelerinin baskısıyla ayrılan 43 yaşındaki Melike Başaran ile aynı yaştaki Hayati Güven, başkalarıyla evlenip yuva kurdu. Birbirlerini yıllarca görmedikleri gibi haber de almayan eski sevgilileri, kader çeyrek asra yakın bir süre sonra, boşanmış, çocuk sahibi insanlar olarak bir araya getirdi. Eski aşkı, yıllar sonra karşısına böbrek hastası olarak çıkan Melike Başaran, etik kurulun izniyle donör oldu, böbreğini verdi. Nakilden iki gün önce de nikah masasına oturan çift, ikinci hayat mutluluğu yaşamaya başladı.

İzmir'in Çiğli İlçesi'nde Tekel Çamaltı Tuzlası bölgesinde oturan iki ailenin çocukları olan Hayati Güven ile kendisinden 3 gün küçük olan Melike Başaran ortaokul ikinci sınıfta birbirlerine aşık olup, duygusal ilişkilerini ayrı okullarda okumalarına rağmen liseyi bitirene kadar sürdürdü. Ailelerinin birlikteliklerine karşı çıkması üzerine ayrılan iki sevgili başka kişilerle evlenip yuva kurdu. 1990 yılında evlenen, oya ve nakış işleri yapıp satan Melike Başaran'ın, bugün biri 20, diğeri 13 yaşında olan iki oğlu dünyaya geldi. Başaran, birkaç yıl önce, alkol problemi olduğu gerekçesiyle eşinden boşanıp oğullarıyla yaşamaya başladı.

Çilingir olan Hayati Güven ise 1996'da evlendi. Bu evliliğinde 17 yaşında bir oğlu bulunan Güven, 2012'de boşandı. Bir arkadaşından, eşinden boşanan Hayati Güven'in depresyona girdiğini öğrenen Melike Başaran, ona moral vermek için, çocukluk arkadaşlarınca düzenlenen doğum günü partisine katıldı. Çeyrek asra yakın sürede bir kez bile karşılaşmayan, birbirlerinden hiç haber almayan eski iki sevgilinin yolları yeniden kesişirken, 18 yıldır tip 1 diyabet hastası olan Güven'in ortaya çıkan sağlık sorunları ikiliyi tekrar yakınlaştırdı. Güven 4 kez göz ameliyatı olmak zorunda kalırken, en yakınındaki kişi çocukluk aşkı Melike Başaran oldu. İlk evliliklerinden olan çocuklarına durumu anlatan çift, aile ve çevre baskılarına karşın ilişkilerine sahip çıkıp, sağlık sorunlarını çözmeye çalıştı. Son göz ameliyatında, şeker hastası ağabeyini genç yaşta kaybetmesine neden olan 'böbrek yetmezliği' tanısı kendisine de konulan Hayati Güven, zor günleri ilk aşkıyla aşmaya çalıştı. Melike Başaran'ın ısrarıyla organ nakli olmaya karar veren Hayati Güven, İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Çift önlerine çıkan engelleri de birlikte aştı.

İLK AŞKI İKİNCİ HAYATIN KAPILARINI AÇTI

Hayati Güven'e, hikayelerini anlattıkları etik kurulun izniyle, 'ilk göz ağrım' dediği Başaran'ın bir böbreği, İzmir Kent Hastanesi'nde Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Uzm. Dr. Ebru Sevinç Ok ve Koordinatör Hemşire Havva Kara'dan oluşan ekip tarafından nakledildi. Çift, sağlık sorunları nedeniyle sürekli ertelemek zorunda kaldıkları nikahlarını da nakilden iki gün önce, geçen 25 Ağustos'ta kıydırdı. Başarılı geçen naklin ardından yeni bir hayata birlikte yelken açan çift, çocuklarının da bu evliliği onayladığını, birlikte büyük bir aile olduklarını söyledi.

KADER BUYMUŞ DEMEK Kİ

Yıllar önce birbirlerinin hayatından çıktıklarını belirten Hayati Güven, “Çocukluk aşkıyız. Ailelerimizin zoruyla ayrıldık. Ayrıldıktan sonra İzmir'in Alsancak semtinde, arka arkaya sokaklarda çalışmışız, bir kez bile karşılaşmadık, hiç görüşmedik. Kader bizi eşlerimizden ayrıldıktan sonra, sürpriz bir şekilde bir araya getirdi. Arkasından bir şeyler ateşlendi. Onca yıl hiç karşılaşmamışken bu oldu, demek ki kaderde varmış. Sürekli hastanelerde olduğumuz için evlenememiştik. O da gerçekleşti, sırada kır düğünü var" dedi.

BEKLENTİLERİ SAĞLIKLI VE MUTLU BİR YAŞAM

Bir süre nikahsız birlikte yaşadıkları için aile ve çevresinden gördüğü baskılara, 'sağlık önemli' diyerek karşı duran Melike Başaran, “Kader dedikleri bu. Boşandığını, hasta olduğunu duyunca bir şekilde kendisine ulaştım. Birbirimize destek olduk. Bir dizi ameliyatlar yaşadık. Karşılaştığımızdan bu yana hastanelerdeyiz. Böbrek yetmezliği had safhaya geldiğinde donör olmak için hiç düşünmedim ağabeyini de aynı hastalıktan kaybetmişti. Ancak donörlük için karşımıza etik kurul çıktı. Eğer nakil öncesi evlenmiş olsaydık, çıkar ilişkisi şüphesine karşı 2 yıl beklememiz gerekecekti. Biz de hikayemizi etik kurula anlattık. Çıkarken son sözüm olarak 'Yaşamayı hak eden bir insan' dedim. Her şey yolunda gitti bugünleri gördük. Ben yıllardır onun benim bedenimdeki emanetini taşıdığıma inanıyorum. Yıllar sonra bir araya gelmemiz, bu yaşananlar kader değil de ne" diye konuştu.
İzmir'in Karaburun İlçesi'nde yaşayacak olan çift, bundan sonra birbirlerine sıkıca sarılıp hayatlarına devam edeceklerini söyledi.

SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Hayati Güven ve eşinin sağlık durumlarının iyi olduğunu, hastanede yakından izlediklerini, kısa süre içinde taburcu edeceklerini söyledi. Nefroloji Uzmanı Dr. Ebru Sevinç Ok da Hayati Güven'in böbreklerini şeker hastalığı yüzünden kaybettiğini belirtti. Dr. Ok, “Ülkemizde böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerinden biri şeker hastalığı. Hastamız 18 yıllık diyabet hastasıydı, böbrek yetmezliği dışında bazı problemleri daha vardı. Diyalize hiç girmeden organ nakli yapmak için hazırlıklara başladık ve bu gerçekleşti. Durumu iyi, insülin kullanmaya
devam edecek" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI